Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd
Nederland

Eet geen eieren van hobbykippen meer om PFAS, adviseert RIVM

Redactie

Mensen in heel Nederland zouden geen eieren van hobbykippen meer moeten eten. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kunnen mensen te veel PFAS binnenkrijgen als ze dat wel doen. Het instituut raadt aan om eieren in een winkel of op een markt te kopen.

Het RIVM heeft op zestig plekken in het hele land onderzocht hoeveel PFAS mensen kunnen binnenkrijgen als ze eieren van hobbykippen eten. Op 31 plekken komen ze door het eten van minder dan één ei in de week al boven de limiet uit. Die locaties zijn verspreid over vrijwel alle provincies, van Noordoost-Groningen tot West-Zeeland en van Noordwest-Friesland tot Zuid-Limburg.

Op tien locaties in Nederland kunnen mensen maximaal een ei in de week eten en op vijf plekken maximaal twee eieren per week.

De eieren zijn niet de enige manier waarop mensen PFAS binnenkrijgen, benadrukt het RIVM. De stoffen kunnen ook in andere voedingsmiddelen en drinkwater zitten. Maar de PFAS in eieren "komt daar bovenop".

In Dordrecht en omgeving hadden mensen al het advies gekregen om geen eieren van hobbykippen te eten. Daar zijn verhoogde concentraties PFAS gemeten rond de chemische fabriek Chemours. In de buurt van Leeuwarden gold ook al zo'n advies. Kippen die water hebben gedronken uit de Jelsumer Feart en de Lytse Feart kunnen verhoogde concentraties PFOS hebben binnengekregen. PFOS is een vorm van PFAS.

De afkorting PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) is een verzamelnaam voor duizenden chemische stoffen. Die worden onder meer gebruikt in regenkleding, pannen met een antiaanbaklaag, blusschuim, medische apparatuur en elektronica. Ze kunnen nauwelijks worden afgebroken en hopen daardoor op in de grond. De stoffen worden in verband gebracht met kanker, verhoogd cholesterol en voortplantingsproblemen.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau