SGP wil af van versterkte gebedsoproep moskee: 'Islam heeft steeds dominantere positie in publieke ruimte'
Er moet een einde komen aan versterkte gebedsoproepen van moskeeën. Dat vindt de SGP. De christelijke partij dient daarom samen met JA21 een initiatiefwet in. "We zien dat door versterkte gebedsoproepen de islam een steeds dominantere positie inneemt in de publieke ruimte", zegt SGP-Tweede Kamerlid André Flach.
In Nederland zijn zo'n vijfhonderd moskeeën, naar schatting vijftig daarvan verspreiden een versterkte gebedsoproep. "Voor een groot gedeelte van de Nederlanders is dat ongewenst", zegt Flach in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Ze voelen het als on-Nederlands en voelen zich er niet thuis bij. Wij zeggen: het moet stoppen."
Uit onderzoek van de SGP blijkt dat 81 procent van de ondervraagden de versterkte gebedsoproep niet vindt passen bij Nederland, vertelt Flach, die vreest dat het aantal alleen maar toeneemt. "We hebben in 2017 nauwkeurig geteld, toen waren er veertig moskeeën met een versterkte gebedsoproep. Het is nu gegroeid naar vijftig."
'Iets heel anders' dan kerkklokken
Dat zijn er tien meer in acht jaar tijd. "Maar de ruimte in de wet is er", zegt de SGP'er. "Bovendien: op de plekken waar het nu is, is het een fors volume. Mensen ervaren het echt als een dominante inbreuk in het publieke domein." Volgens Flach is de gebedsoproep van moskeeën "iets heel anders" dan het luiden van kerkklokken. "Dat zit al achthonderd jaar ingebed in onze traditie."
"En klokken vormen echt een klank", gaat hij verder. "Bij deze gebedsoproepen gaat het om een gesproken geloofsbelijdenis, die ook nog eens versterkt over een wijk wordt uitgestrooid. Een klok wordt ook gebruikt bij een huwelijk of bij een begrafenis. Die heeft een eigen positie in de wet."
Flach benadrukt dat hij een gebedsoproep van een moskee niet wil verbieden. Het gaat enkel om versterkte gebedsoproepen. "Wij zien dit niet als aantasting van de godsdienstvrijheid. De versterkte oproep is pas in 1988 in de wet gekomen. Men heeft toen onvoldoende beseft dat het met die geluidsversterking een behoorlijke inbreuk is."
"Je zult er maar naast wonen. Je kunt niet weg, elke dag hoor je het. Daarom zeggen wij: het is tijd om de wet aan te passen en er 'onversterkte gebedsoproepen' van te maken." Een onversterkte gebedsoproep betekent dat de oproep niet meer mag worden uitgesproken met een geluidsversterker, zegt de SGP'er. "Van de inhoud blijven we af."
'U heeft een probleem met moslims'
Studiogast en televisieproducent Paul Römer is geen voorstander van het wetsvoorstel. "U zegt: kerkklokken zijn al achthonderd jaar traditie, maar het oproepen is bij moslims ook al achthonderd jaar traditie. U heeft een probleem met moslims in Nederland en de veranderende cultuur. Het staat u vrij om dat te vinden. Ik denk: we zijn een open samenleving die verandert. Er komen andere mensen naar Nederland, er komen andere geloofsstromingen in Nederland."
"Dat is door de eeuwen heen al zo. Vroeger had je het met de protestanten en katholieken. We moeten er een beetje aan wennen en elkaar de ruimte geven" vindt Römer. "Ik vind de vergelijking met klokken heel goed. Ik kon ooit een huis kopen naast een kerk. Dat heb ik niet gedaan, want ik had geen zin om elke zondagochtend uit mijn bed gebeld te worden door die grote dingen."
Flach benadrukt dat volgens hem een gebedsoproep iets anders is dan het luiden van kerkklokken. "Een kerkklok is een klank. Een gebedsoproep is een gesproken geloofsbelijdenis. Zeker omdat die versterkt is, kun je er niet aan ontkomen."
Steun van Kamer
Op de vraag of er dan ook gesproken kan worden over kerkklokken, zegt hij: "Dat is de omgedraaide wereld. De kerkklokken zaten al heel lang in de Wet openbare manifestaties." Bovendien stellen gemeenten vaak al paal en perk aan het luiden van kerkklokken, weet het Kamerlid van SGP. "In mijn eigen kerk is ervoor gekozen om in plaats van twee keer naar één keer luiden te gaan op zondag. Zoiets stem je af met de buurt."
Voor gebedsoproepen van moskeeën gaat dat niet op, vindt Flach. "Het punt is dat het echt verschillend is of je de klank van een klok laat horen of een megafoon met een geloofsbelijdenis." Hij verwacht dat zijn initiatiefwet kan rekenen op steun van de Tweede Kamer.
In het hoofdlijnenakkoord staat dat het kabinet versterkte gebedsoproepen wil reguleren. "Wij vinden de huidige coalitie te traag en twijfelend." Daarom nemen wij nu zelf het initiatief om met deze wet te komen. En die wet is heel simpel: we voegen één woordje toe, 'onversterkt, en dan is het geregeld."