VS en Iran gaan opnieuw om de tafel: 'Het nucleaire avontuur van Iran gevaarlijk voor Europa'
De Verenigde Staten willen zaterdag opnieuw om de tafel met Iran om te praten over een mogelijke nucleaire deal. De gesprekken zijn volgens de Belgisch-Iraanse politica Darya Safai, parlementslid voor de N-VA, van groot belang voor de toekomst van Europa.
Safai waarschuwt dat Iran het Westen al jaren ondermijnt, onder meer via steun aan Rusland en terroristische groeperingen. "Ik denk dat iedereen het erover eens is dat een deal de voorkeur heeft, dan het voor de hand liggende te doen en dat is niet iets waar ik bij betrokken wil zijn of waar Israël in betrokken wil raken. Dus we gaan kijken of we dat kunnen voorkomen”, zei Donald Trump eerder over de op handen zijnde gesprekken met Iran.
Volgens de Iran geboren Safai zijn de gesprekken cruciaal, omdat haar moederland zich de afgelopen jaren ontpopt heeft tot een invloedrijke speler aan de rand van Europa. "Iran heeft Rusland enorm geholpen bij de invasie van Oekraïne", zegt het Belgische parlementslid in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Alles wat Poetin heeft gedaan, zoals infrastructuur vernietigen, was op basis van informatie van Iraanse drones", aldus Safai.
Ook op andere vlakken werkt Teheran Moskou actief in de hand, zegt ze. Toch is de nucleaire ambitie van Iran volgens Safai het grootste gevaar. "Dat is heel gevaarlijk voor de wereld en Europa. Denk maar aan de proxy's die Iran in de regio heeft opgebouwd. De Houthi’s houden onze schepen tegen en berokkenen onze economie schade. En dan zijn er nog organisaties als Hezbollah en Hamas."
Klap na klap
Het Iraanse regime heeft in de afgelopen 45 jaar een strategisch netwerk opgebouwd om het Westen te ondermijnen. Maar dat netwerk wankelt nu, zegt Safai. "Het regime van Assad is gevallen, Hamas heeft een klap gekregen, Hezbollah is bijna vernietigd. In de regio zijn de lange handen van Iran allemaal kapot. Het Iraanse regime ziet geen andere mogelijkheid meer dan de evolutie van de druk van Amerika en het Westen tegen te houden."
Toch verwacht Safai niet dat Iran zonder slag of stoot een nucleaire deal ondertekent. Gesprekken met de Verenigde Staten zijn historisch gezien een taboe. "Tot mijn 25ste heb ik gewoond in Iran. Ik weet hoe gevoelig het ligt voor ayatollahs om toe te geven. Daarom willen ze de tijd rekken. Ze willen geen deal, maar zoeken een manier om te overleven. Dit zijn heel belangrijke gesprekken. Niet alleen voor het Midden-Oosten, maar ook voor onze veiligheid hier in Europa."