Met Fikkie naar de dierenarts kost meer en meer geld: grote commerciële partijen zien brood in jouw dier
Grote commerciële partijen uit het buitenland zoals Anicura en Evidensia nemen in rap tempo zelfstandige dierenartspraktijken in Nederland over. Het gevolg? De prijzen van behandelingen gaan door het dak. "Vast prijsafspraken zijn er niet in Nederland voor tarieven die de dierenarts mag rekenen."
Toezichthouder ACM heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar de marktwerking binnen de sector. "We hebben de afgelopen jaren steeds meer signalen gekregen van consumenten die ontevreden waren nadat ze een bezoek aan de dierenarts hadden gebracht. De ontevredenheid zat vaak in de prijs", legt bestuursvoorzitter van de ACM Martijn Snoep uit in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Baasjes werden overvallen door een torenhoge rekening. Transparantie ontbrak, was de vaak gehoorde klacht, legt Snoep uit. "Toen we bekendmaakten dat we hier onderzoek naar gingen doen, kregen we nog veel meer meldingen binnen. Dat geeft aan dat dit echt speelt in de maatschappij."
Invloed commerciële partijen
Maar hoe komt het dan toch dat een bezoek aan de dierenarts de afgelopen jaren ineens zoveel duurder is geworden? Het antwoord is simpel: commerciële partijen uit het buitenland zoals Anicura en Evidensia nemen steeds meer zelfstandige praktijken over in Nederland. Onderzoek heeft uitgewezen dat de tarieven voor een behandeling bij een commerciële partij fors hoger liggen.
"Vast prijsafspraken zijn er niet in Nederland voor tarieven die de dierenarts mag rekenen", legt Snoep uit. "Dan zou de wet aangepast moeten worden wil je dat voor elkaar krijgen."
'Mensen dumpen dieren omdat ze kosten niet kunnen betalen'
De hoge prijzen worden mede veroorzaakt doordat er de laatste jaren veel nieuwe behandelingen voor huisdieren zijn bijgekomen. "Deze kat zit in een hok waarin extra zuurstof wordt gepompt en je hebt nu katten die aan het infuus kunnen", legt dierenarts Joyce Hofman uit. En aan die nieuwe behandelingen zit een flink prijsje. "Het kan oplopen tot 200 euro per nacht. Je bent dan zo duizenden euro's kwijt. Maar de keuze is er wel om je dier te laten helpen. Vroeger liet je veel eerder een dier inslapen."
Sommige mensen kunnen de rekening niet betalen. De schrijnende gevolgen ziet politieagent Hans Manse. "Mensen dumpen dieren omdat ze de dierenartskosten niet kunnen betalen. Vaak gaat het al om mensen die arm zijn en wel een dier hebben. Als het dier dan ziek wordt en naar de dierenarts moet, dan kunnen ze dat onder de huidige omstandigheden helemaal niet meer betalen."
'Wees bewust van de kosten'
De beroepsorganisatie van dierenartsen pleit er daarom voor dat mensen die overwegen om een kat of hond te nemen, zich bewust worden van de kosten. "Ga eerst naar een dierenarts toe en laat je informeren. Dan kun je daarna nog altijd beslissen of je wel of geen kat of hond wilt", aldus Sophie Deleu van de organisatie.
Meer weten? Kijk vanavond naar Stand van Nederland: Generatie Next, om 23.10 uur op NPO 2.