Trump verrast met uitgestelde importheffingen: 'Donderslag bij heldere hemel'
De Verenigde Staten verlagen de invoerheffingen tot tien procent voor landen die bereid zijn tot onderhandelen en geen tegenmaatregelen treffen, heeft het Witte Huis aangekondigd. Er wordt nu een pauze ingelast van negentig dagen om ruimte te bieden aan onderhandelingen. De uitzondering geldt niet voor China, waarvoor het percentage juist is verhoogd naar 125 procent.
President Donald Trump maakte zijn plannen bekend op zijn eigen socialemediaplatform Truth Social. Hij stelt dat ruim 75 landen contact hebben opgenomen met de VS om te onderhandelen. Die landen hebben volgens hem "op mijn nadrukkelijke aanraden" geen tegenmaatregelen aangekondigd. Daarom wil hij negentig dagen de tijd nemen voor onderhandelingen.
'Team Trump had geen idee'
"Dit kwam als donderslag bij heldere hemel", duidt Amerikakenner Diederik Brink in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Ze proberen het nu een beetje te spinnen als 'dit was de art of the deal, dit zat altijd al in de strategie van Trump. Maar niets wijst daarop. Wat we hebben gezien, is eigenlijk een Amerikaanse president die als eerste met zijn ogen is gaan knipperen. Zelfs de mensen dichtbij, in Team Trump, hadden geen idee dat hij dit zou doen."
Minister Scott Bessent zou een belangrijke rol hebben gespeeld in de opvallende koerswijziging. "Het lijkt erop - dat zegt The Wall Street Journal - dat zijn minister van Financiën iets meer invloed in het team heeft gekregen", zegt Brink. "En Trump heeft kunnen ompraten. Want hij heeft gedurende het weekend natuurlijk heel veel paniekerige telefoontjes gekregen."
Voorkennis
De Amerikaanse beurzen schoten woensdag omhoog, kort daarvoor had Trump gezegd dat het misschien een goed moment was om te beleggen. "De Democraten hebben al aangekondigd om te onderzoeken of er misschien toch niet wat mensen in de Trump-kringen dat beleggen hebben gedaan omdat ze voorkennis hadden. Bovendien: dit is de allereerste keer dat een zittende Amerikaanse president dit soort adviezen geeft. Het is heel erg vreemd hoe hij dit aanpakt."
Hoofdredacteur van EW Hella Hueck noemt de gang van zaken 'ongekend'. "Het worden nu ook twee kemphanen", zegt Hueck over Amerika en China. "Het gaat ook om eer. Iedereen zit nu op dat wereldtoneel met popcorn erbij: hoe gaan die twee grootmachten dat doen? Reken wel: voor mensen in Amerika, ook gewoon heel kleine ondernemertjes, gaat dit heel grote gevolgen hebben."