Voormalige Hermitage viert verjaardag van Amsterdam met oude meesters: 'Dit is fenomenaal'
Wie van Rembrandt en Vermeer houdt, kan deze maanden zijn of haar hart ophalen in het H'ART Museum in Amsterdam, de voormalige Hermitage. De tentoonstelling, genaamd Van Rembrandt tot Vermeer, meesterwerken van The Leiden Collection, is ter ere van het 750-jarig jubileum van de stad Amsterdam en loopt tot 24 augustus. Het museum wil met de expositie het dagelijks leven in de 17e eeuw zichtbaar maken.
De expositie in het H'ART Museum bestaat in totaal uit 75 werken van 27 kunstenaars, onder wie 17e-eeuwse meesters als Jan Steen, Ferdinand Bol en Frans Hals. Ook schilderijen van Rembrandt zijn aanwezig. Die collectie bestaat uit zeventien schilderijen en één tekening van Rembrandt. Drie werken behoren tot de reeks De vijf zintuigen. Ook is een zelfportret van de jonge Rembrandt uit 1634 te zien.
Behalve de werken van Rembrandt is er ook een werk van Vermeer te zien. "Van Vermeer is er één werk ter wereld onderdeel van een privécollectie en die is nu aan ons uitgeleend. Dit is werkelijk fenomenaal en spectaculair", licht Paul Mosterd, adjunct-directeur van het H'ART Museum, toe in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Thomas Kaplan
Een groot deel van de werken is van de Amerikaanse miljardair Thomas Kaplan. Hij bezit zeventien Rembrandts, een Vermeer en talloze andere Hollandse meesters. Niet één hangt er bij hem thuis, hij leent ze altijd uit. "Hij is ontzettend genereus. Nog nooit heeft hij de werken allemaal bij elkaar zien hangen tot gisteren. Hij was toen ook helemaal verrukt", vertelt Mosterd.
De liefde voor Rembrandt gaat bij Kaplan al lange tijd terug. "Als klein jongetje zag hij in een galerij in New York een Rembrandt hangen en hij was op slag verliefd. Later maakte hij een fortuin en hij besloot om dat geld uit te geven aan schilderijen", aldus Mosterd.
Tekst gaat verder onder de X.
De voormalige Hermitage hangt deze maanden vol met oude meesters, dat ter ere van de verjaardag van de stad Amsterdam. Een groot deel van de schilderijen is uitgeleend door miljardair Thomas Kaplan: "Hij is ontzettend genereus. Nog nooit hebben de schilderijen bij hem thuis… pic.twitter.com/zXtSFOW0Fu
— WNL Vandaag (@WNLVandaag) April 9, 2025
Maria Schalcken
Op de tentoonstelling is ook een werk van Maria Schalcken te zien, één van de weinige bekende vrouwelijke kunstenaars uit de 17e eeuw. Het werk was oorspronkelijk toegeschreven aan haar broer, Godfried Schalcken, maar onderzoek wijst uit dat dit ten onrechte was.