Kijk met je kind naar Adolescence, vindt ook schooldirecteur: 'Komt van alles je huis binnen'
Basisschooldirecteur Lucelle Comvalius steunt de oproep van AIVD-directeur-generaal Erik Akerboom om samen met je kinderen naar de Netflix-serie Adolescence te kijken. "Ze hebben dat ding (mobieltje, red.) in hun hand en er komt van alles je huis binnen, zonder dat je de voordeur opendoet", zegt Comvalius in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Adolescence gaat over de dertienjarige Jamie Miller, die wordt beschuldigd van de moord op zijn schoolgenoot Katie. De vierdelige serie onderzoekt de manosfeer, een seksistische onlinegemeenschap die zich tegen feminisme en vrouwen keert en is een hit.
Akerboom wil dat ouders samen met hun kinderen naar de serie kijken, zei hij in WNL Op Zondag. "Het gaat niet over terrorisme, maar wel over wat er op het internet gebeurt. Het is een uitstekende weergave van hoe je in een parallelle wereld terecht kunt komen en gezogen wordt in een wereldbeeld dat niet strookt met de fysieke wereld."
Akkerboom noemt internet "de kraamkamer van toekomstige radicaliserende jongeren. Daar moeten we het over hebben", zei hij.
Schooldirecteur Comvalius is blij met de oproep van de AIVD-baas. "Ze hebben dat ding in hun hand, op hun kamer, en er komt van alles je huis binnen, zonder dat je de voordeur opendoet. Dat heeft wel invloed op wat kinderen doen, wat ze denken en hoe ze zich tot elkaar verhouden. Het is heel belangrijk om daarmee bezig te zijn."
Volgens Comvalius legt de serie "groepsprocessen" tussen kinderen bloot en ziet de kijker hoe kinderen elkaar beïnvloeden. Bovendien toont Adolescence volgens haar dat kinderen op het internet een taal met elkaar spreken die volwassenen niet begrijpen.
In de serie maakt Katie Jamie belachelijk op Instagram, slechts door middel van emojis. De politie gaat in eerste instantie uit van een vriendschap tussen de twee kinderen. "Je kijkt en denkt: een leuk bericht! Maar later blijkt het helemaal geen leuk bericht te zijn. Je kunt het niet lezen", waarschuwt Comvalius.
Radicaliserende jongeren
Volgens Akerboom zijn het vooral de jongeren tussen de twaalf en zeventien jaar waar ze zich zorgen over maken. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst publiceerde afgelopen week een rapport over radicaliserende jongeren, die via sociale media en online games steeds vaker worden benaderd. Volgens hem kan de internetwereld voor jongeren "een vlucht zijn" die ten onrechte de indruk geeft dat ze "een held" zijn.
De Britse premier Keir Starmer zei recent dat hij vindt dat de populaire serie op Britse middelbare scholen vertoond moet worden. Netflix heeft aangeboden de serie gratis beschikbaar te stellen voor scholen. Starmer noemt dat "een belangrijk initiatief". Hij had de serie zelf met zijn tienerzoon en -dochter gekeken. "Ik kan je zeggen dat het hard aankomt", aldus Starmer.
Kritiek
Eerder zei psychiater en columnist Esther van Fenema in WNL Op Zondag dat hoofdrolspeler Jamie wel erg snel radicaliseert. Ook Onno Hoes, te gast in Goedemorgen Nederland, is kritischer. "Ik heb de serie gezien. Supermooi, leuk om naar te kijken. Maar ik vind het een beetje overdreven hoe zwaar erop wordt gereageerd."
Volgens hem is sociale media in de serie niet (alleen) de boosdoener voor het handelen van hoofdrolspeler Jamie. "Er zat geweld in de grootvader en de vader, die het heeft overgebracht op zijn zoon. Je ziet het verdriet en de spijt dat hij het niet heeft herkend bij zijn zoon en heeft kunnen aanpakken."
Ook Hoes vindt overigens dat ouders de serie met hun kind moeten bekijken, als ze dat toch al van plan zijn. "Als de ouders erbij zitten kun je erover praten en krijg je een andere beleving."