Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Harde kritiek op Donald Trump na handelstarieven: 'Is hij niet te stom om op deze plek te zitten?'

Peter Visser

Donald Trump schiet zichzelf in de voet met de aangekondigde handelstarieven, denkt journalist en historicus Yoeri Albrecht. Hij kijkt vol verbazing naar de president van Amerika. "Dit is nog nooit gebeurd. Een noviteit in de wereldgeschiedenis."

"Er kondigt hier iemand lachend een wereldwijde economische crisis aan", begint Albrecht in Goedemorgen Nederland op NPO 1 over de handelstarieven. "In de jaren 30 is wel sprake geweest van tariefverhogingen internationaal, maar ik kan me niet herinneren dat een wereldleider zichzelf zo hard in de voet heeft geschoten. Het is ongelofelijk."

Trump noemde 2 april 'Bevrijdingsdag'. Hij legde forse importtarieven op aan de hele wereld. Zo komt Washington met importheffingen van 20 procent op alle producten uit de Europese Unie. Volgens economen zijn Trumps heffingen een schok voor de internationale handel en vergroten ze het risico op een wereldwijde recessie.

'Trump draait beweging van wereldeconomie'

Hoofdeconoom van ING Marieke Blom, ook te gast in Goedemorgen Nederland, maakt zich zorgen. "Trump draait de hele beweging van de wereldeconomie. Op dit moment doen we waar we goed in zijn en dat verhandelen we, zodat we de welvaart zo veel mogelijk kunnen delen, uit een soort gezamelijkheidsgedachte. Door de tarieven van Trump wordt het iedereen voor zich, tegen elkaar."

"Dat nieuwe uitgangspunt is denk ik de grootste shock", verzucht Blom. "Ik ben niet zozeer bang dat we een economische crisis krijgen, maar het onderuithalen van het huidige systeem is waarom overal economen met de handen in het haar zitten." Albrecht: "Er is een heel mooi Nederlands gezegde: wie niet kan delen, kan niet vermenigvuldigen. Dat is heel simpel, dat leer je al op de lagere school."

Marieke Blom
Hoofdeconoom ING

“Ik ben niet zozeer bang dat we een economische crisis krijgen, maar het onderuithalen van het huidige systeem is waarom overal economen met de handen in het haar zitten.”

Quote delen
  • Gekopieerd

Volgens Trump worden Amerikaanse producten door andere landen onevenredig belast. Tijdens een toespraak in de tuin van het Witte Huis hield hij een bord omhoog waarop te zien is voor welk land welke importtarieven gelden. China komt er zeer bekaaid af: naast de 20 procent die Trump al eerder oplegde aan China komt daar nog eens 34 procent bij.

'Schokkend en schandalig'

Volgens economen klopt er niets van de cijfers die Trump op zijn bord had geschreven. "Trump komt met allerlei onzincijfers. Dat kan je als schokkend en schandalig betitelen", vindt Albrecht, die geen hoge pet op heeft van Trump. "Er wordt steeds gezegd: 'Er zit een groot plan achter. Maak je maar niet druk, ze doen dit strategisch'. Maar als ik deze foto bekijk (een foto van Trump met het bord in zijn handen, red.), denk ik: is deze man niet te stom om op deze plek te zitten?"

Yoeri Albrecht
Directeur debatcentrum De Balie

“Trump komt met allerlei onzincijfers. Dat kan je als schokkend en schandalig betitelen.”

Quote delen
  • Gekopieerd

Ook Blom denkt dat Trump maar wat doet. "Mensen zeggen: er zit een plan achter. Ik heb wel tien verschillende plannen gehoord. Of het nou gaat over zijn eigen economie of om de geopolitieke verhoudingen. Maar als je ziet dat zijn eigen mensen niet eens weten wat hij gaat doen..."

"Normaal zegt een president tegen de bewindspersonen: dit is mijn koers, werk het voor mij uit. Maar de mensen van Trump kunnen zijn plannen niet uitwerken, omdat ze niet weten wat zijn koers is. Dat is echt heel erg pijnlijk voor de economie. Niemand kan hierop inspelen."

'Je moet het een beetje tijd geven'

Trump heeft inmiddels aangekondigd dat hij open staat voor onderhandelingen over het verlagen van de importheffingen. Landen moeten de VS dan wel iets "fenomenaals" bieden, zei hij tegen journalisten aan boord van het presidentiële vliegtuig Air Force One.

"De tarieven geven ons grote onderhandelingskracht", aldus Trump, die opmerkte dat "elk land ons heeft gebeld". Gevraagd of dat betekende dat hij overwoog toe te geven, zei Trump "dat hangt ervan af". "Zolang ze ons iets goeds geven", voegde hij toe.

Trump ging ook in op de economische gevolgen. "Ik denk dat onze markten zullen boomen. Je moet het een kans geven", zei hij. "Je moet het een beetje tijd geven." Trump verwacht dat veel bedrijven hun productie naar de VS zullen verplaatsen. "Onthoud, er zijn geen tarieven als je je fabriek bouwt of je product maakt in de VS."

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau