Trumps ingrijpende tarieven hebben grote handelsimpact: 'Hij is een gevaar voor de wereldeconomie'
De Amerikaanse president Donald Trump noemt 2 april 2025 'Bevrijdingsdag', nu hij de hele wereld forse importtarieven heeft opgelegd. Zo komt de VS met importheffingen van 20 procent op alle producten uit de Europese Unie. "Economen zeggen dat het heel vaag is waar Trump al die cijfers vandaan heeft", reageert Amerikadeskundige Diederik Brink in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Volgens Trump worden Amerikaanse producten door andere landen onevenredig belast. Tijdens een toespraak in de tuin van het Witte Huis hield hij een bord omhoog waarop te zien is voor welk land welke importtarieven gelden. China komt er zeer bekaaid af: naast de 20 procent die Trump al eerder oplegde aan China komt daar nog eens 34 procent bij.
Voor meer Aziatische landen ligt het percentage nog fors hoger dan voor de EU. Zo krijgt Taiwan met een tarief van 32 procent te maken voor export naar de VS, terwijl Vietnam zelfs 46 procent opgelegd heeft gekregen. Trump spreekt van een gelijktrekking van tarieven. "Ze doen het ons aan, dus we gaan het terugdoen."
Wat sowieso vaststaat, is dat er voor alle landen een minimumheffing op de import naar de VS van 10 procent komt. Voor het Verenigd Koninkrijk gaat het laagste tarief van 10 procent gelden, wat ook het geval is voor Australië, Brazilië en Turkije. Deze minimumheffing gaat aanstaande zaterdag in, de andere heffingen volgende week woensdag.
Verhaal Trump 'klopt voor geen meter'
Volgens hoofdredacteur van EW Magazine Hella Hueck klopt het verhaal van Trump "voor geen meter". Ze komt tijd tekort om alles wat niet klopt aan Trumps redeneringen uit te leggen. "Hij ziet btw als een heffing, maar ook Nederlandse bedrijven betalen btw, dus dat klopt al niet. Toch hebben de Amerikanen echt het idee dat ze belazerd worden door de rest van de wereld."
Voor Europa betekent de heffing van 20 procent slecht nieuws. "We zullen ons moeten hergroeperen en nieuw beleid moeten maken. De meeste economen zeggen dat als iedereen zijn tarieven opschaalt, alles in de basis duurder wordt. Consumenten worden geraakt in hun koopkracht en dan kan je in een recessie komen."
Dit hebben we nog nooit gezien", benadrukt Hueck. "Landen gaan zich aanpassen, het bedrijfsleven gaat reageren."
EW Magazine-hoofdredacteur @hellahueck over de importtarieven van Donald Trump. "Zijn verhaal klopt echt voor geen meter. Dit is ontzettend slecht nieuws voor Europa. De Amerikanen hebben echt het idee dat ze belazerd worden door de rest van de wereld." #WNL pic.twitter.com/XsDf8j8eUc
— WNL Vandaag (@WNLVandaag) April 3, 2025
'EU zet VS af'
Volgens Trump zet de Europese Unie de Verenigde Staten af. "Omdat wij bijvoorbeeld bepaalde milieu- en kwaliteitsstandaarden aan producten eisen die hier op de markt komen", vertelt Brink. "Het heeft niets te maken met die handelsbalans, maar het heeft ermee te maken dat we spelregels hebben over wat in de EU verkocht mag worden."
Trump heeft "alles op één grote berg gegooid en meer een binnenlands verhaal gehouden", ziet de Amerikadeskundige. "Dat de hele wereld ze afzet, ze het lachertje zijn en dat dit de dag is waarop ze terugslaan."
Mogelijke scenario's
Maar dat gaan de Amerikanen ook in de portemonnee voelen. "Alles wat wij vanuit Europa aan de Amerikanen verkopen, wordt voor de Amerikanen stukken duurder. Dat kan er mogelijk toe leiden dat ze met ons gaan onderhandelen en afspraken worden gemaakt waarin wij meer Amerikaanse producten kopen", voorspelt Brink.
Een ander scenario is dat Amerikanen hopen dat het belastingstelsel anders wordt vormgegeven. "Door zo'n 600 miljard aan heffingen binnen te krijgen, kunnen ze andere belastingen mogelijk verlagen, zoals de inkomstenbelasting, wat het goed kan doen bij interne verkiezingen."
Met het doorzetten van deze heffingen wil de Amerikaanse president het aantrekkelijker maken om in eigen land te produceren. "Door bedrijven uit te nodigen en te zeggen dat als je in Amerika produceert, je deze heffingen niet hebt."
Daar zit volgens Brink ook een keerzijde aan. "Als je dat heffingsgeld wilt innen, ga je ervan uit dat Amerikanen buitenlandse producten blijven kopen, zodat je belastingverlagingen kan doorvoeren. Die beoogde inkomsten haal je dan niet."
'Trump ook gevaar voor wereldeconomie'
"Dit gaat iedereen gewoon heel veel geld kosten", zegt een bezorgde Rob Jetten (D66) in de studio van Goedemorgen Nederland. "Amerikanen gaan duizenden dollars extra per jaar aan boodschappen en consumptie uitgeven, maar ook in Europa zullen producten duurder worden." Trump is volgens Jetten niet alleen een gevaar voor de nationale veiligheid, maar "ook voor de wereldeconomie".
Daarom pleit de D66-leider ervoor dat Europa "hard terugslaat" en "dat we moeten laten zien dat we niet met ons laten sollen". Samenwerking met gelijkgestemden is daarin belangrijk, onderstreept hij. "Zoals Canada, Latijns-Amerika en India, zodat we ook weer onze eigen economie kunnen versterken."