Shell-topman vreest sluiting Nederlandse chemiefabrieken: 'Al jarenlang verliezen'
De chemische sector in Nederland dreigt als een kaartenhuis in elkaar te storten. Shell-topman Frans Everts luidt in het radioprogramma Sven op 1 de noodklok, vanwege mogelijke toekomstige sluitingen van chemiefabrieken van Shell. Dit jaar voorziet hij nog geen grote problemen, maar voor de aankomende jaren heerst onzekerheid. "De chemiesector maakt al jarenlang verliezen en is onhoudbaar."
Shell Chemicals Park in Moerdijk maakt chemische producten op basis van aardolie. Het is een van de grootste chemische complexen van Nederland en Europa. Een bezorgde Everts benadrukt het belang van deze fabrieken. "We hebben het grote onderhoud nog in ons budget, maar volgend jaar moeten we weer, het jaar erop weer… In Pernis hebben we recent besloten om één van de fabrieken te sluiten."
Werkloosheid zal oplopen
Omdat de fabriek in Pernis een relatief klein bedrijf was, was de sluiting en het banenverlies binnen Shell op te vangen. "Maar het is een tekenend voorbeeld." Niet iedere chemietechnicus die wordt ontslagen vindt nog een baan. "Er vindt nu een optelsom van individuele beslissingen plaats van bedrijven, waardoor een overschot ontstaat. Het zijn goed betalende banen, hier verdienen mensen echt goed geld en dit heeft echt gevolgen voor deze gezinnen."
De werkloosheid in de sector zal de komende tijd verder oplopen, verwacht Everts. "Dat er gevolgen zijn, is kip en klaar." Terwijl de basisindustrie, zoals hij die noemt, "ontzettend belangrijk is voor Nederland, niet alleen vanwege de banen maar ook voor alle bedrijven die hieraan vasthangen". Hij noemt mkb-bedrijven en onderhoudsbedrijven als voorbeeld en roept de politiek op om "in deze onzekere geopolitieke tijden een aantal van die 'dingen' lokaal te maken".
Waarschuwing voor ineenstorting
Via de chemie wordt bijvoorbeeld veel materiaal gemaakt die door Defensie wordt gebruikt. De kans dat de defensie-industrie zonder cruciaal chemisch materiaal komt te zitten, dat hoognodig is voor de wapensystemen, is "een gegeven waar Nederland op afstevent".
Luister deze uitzending van Sven op 1 hier terug als podcast:
Dat komt omdat alle chemische bedrijven met elkaar samenhangen. "Het gaat niet over één fabriek, maar het zit allemaal aan elkaar vast", aldus Everts. Hij noemt het spel Jenga als voorbeeld. "Als je er eentje uithaalt en de volgende eruit trekt is het allemaal goed, maar als je de vierde of de vijfde eruit trekt, dondert de hele toren in elkaar. Dat moeten we in Nederland voorkomen. Hier moeten we niet te licht over denken."