Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Nieuwe podcast Doorgaan van Humberto Tan en Carlijn Vis verrast met 300.000 luisteraars: 'Hoe kun je zóveel ellende doorstaan?'

Redactie

Wat doe je als je leven in duizelingwekkend tempo instort? In Doorgaan, de nieuwe podcast van Humberto Tan en Carlijn Vis, vertellen zes mensen hoe ze de zwartste momenten uit hun leven door wisten te komen.

De podcast vertelt verhalen van mensen die tragedies meemaakten, maar daar sterker uitkwamen. Eén vraag staat centraal: hoe ga je ondanks alles tóch door?

Woensdag staat de teller al op 300.000 luisteraars. "We zijn er superblij mee, het is echt geweldig," zegt Carlijn Vis in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "We zeiden eerst: als we 20.000 luisteraars hebben, is dat veel", vult Tan aan.

Dat de luisteraars de verwachtingen overtreffen, lijkt geen toeval. "Ik vermoed dat mensen het zo interessant vinden door de variatie aan verhalen", zegt Tan. "Maar met name ook – welk verhaal het ook is – dat je er iets voor jezelf kunt uithalen."

De verhalen zijn soms uitzonderlijk, maar bieden tegelijk lessen over veerkracht en hoop. Zo ook het verhaal van Johan, een ex-crimineel die op zijn negentiende zijn dochter verloor en later nog twee zoons kwijtraakte. Toch staat hij inmiddels opvallend positief in het leven en zet hij zich in voor de maatschappij.

Hij smeert dagelijks meer dan 2000 boterhammen voor schoolkinderen van wie de ouders geen lunch kunnen betalen. "Toen ik hem ontmoette zei hij dat hij het leven zo mooi vond en stond hij zo positief in het leven", vertelt Vis. "Toen dacht ik: jeetje, hoe werkt dat en hoe kan je zoveel ellende doorstaan?"

Carlijn Vis
Journalist

“Toen ik Johan ontmoette zei hij dat hij het leven zo mooi vond en stond hij zo positief in het leven. Toen dacht ik: jeetje, hoe werkt dat en hoe kan je zoveel ellende doorstaan?”

Quote delen
  • Gekopieerd

Door Johans verhaal wilden Vis en Tan weten wat mensen in staat stelt om na een ingrijpende gebeurtenis weer op te krabbelen. "Wat wij in de serie doen, is proberen om te kijken of er bepaalde ingrediënten zijn uit de verschillende verhalen die samen het recept voor doorzettingsvermogen vormen", legt Vis uit.

Het verhaal van Johan laat zien hoe verdriet en kracht naast elkaar kunnen bestaan. "Hij heeft zoveel ellende meegemaakt met de kinderen die hij heeft verloren, maar een ander kind (Mario, die nog leeft, red.) heeft hem uit de ellende getrokken. Daarmee maakt hij het leven van andere kinderen beter. Er zitten aan zijn verhaal zoveel mooie kanten," zegt Vis.

Extra laag

Naast persoonlijke verhalen proberen de makers telkens een extra laag toe te voegen aan de afleveringen, aan de hand van bijdragen van experts. Filosofie en psychiatrie spelen daarin een belangrijke rol. “Het was interessant om te zien wat voor een extra laag je aan deze verhalen kon toevoegen", aldus Vis.

Een treffend voorbeeld is de aflevering over Annette Herfkens, de enige overlevende van een vliegtuigcrash in de Vietnamese jungle. "Ik had dertien breuken in mijn heupen, ik had verschrikkelijk pijn", vertelt Annette in de podcast. "Ik keek om me heen en ik zag meer mensen op de berg die kreunden en nog leefden. Ik hoorde nog wat kreunen achter mij komen. Het vliegtuig was achter mij, maar ik keek niet over mijn schouder, want daar zat Pasje (haar partner Willem van der Pas, red.)."

"Zij heeft echt weergaloos haar situatie geaccepteerd", zegt Vis. "Wat haar heeft geholpen is niet achterom kijken, dus niet naar haar dode geliefde kijken, maar ook niet nadenken over dat ze maar nooit aan boord van het vliegtuig was gestapt. Haar situatie accepteerde ze en ze keek vooruit."

Humberto Tan
Presentator

“Wat ik bijzonder vond van Annette, was dat op het moment dat ze zich realiseerde dat iedereen om haar heen dood was, ze besloot zich te focussen op de dingen die ze nog wel kon zien”

Quote delen
  • Gekopieerd

Tan: "Wat ik bijzonder vond van Annette, was dat op het moment dat ze zich realiseerde dat iedereen om haar heen dood was, ze besloot zich te focussen op de dingen die ze nog wel kon zien. Bijvoorbeeld de schoonheid van de blaadjes, maar ook de acceptatie dat ze de komende zeven dagen niet zou worden gered. Doordat ze zich zo voorbereidde, was ze de volgende dag niet teleurgesteld dat er niets was gebeurd. Ze hield zich alleen maar bezig met water drinken en overleven."

Ook psychiater Dirk De Wachter komt aan het woord in de serie. De Vlaamse arts benadrukt dat doorzetten geen plicht of wedstrijd is. "Hij zegt dat we niet alleen de heldenverhalen moeten vertellen", aldus Vis. "Voor heel veel mensen is na een heel heftig trauma of verlies het leven niet beter geworden. Als je er niet sterker uit bent gekomen, ben je evengoed een held."

Voor Tan en Vis is het belangrijk dat hun podcast mensen inspireert, maar ook troost biedt. Vis: "Het is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar wij wilden de verhalen vertellen waar je inspiratie uit kunt halen. Doorzettingsvermogen moet geen competitie worden."

Of er een vervolg komt? De kans is groot. "We krijgen zoveel mooie verhalen op ons af, dat het zeker waard zou zijn om een tweede seizoen te gaan maken" aldus Vis. "Het zijn intense verhalen, maar het gaat weer goed met deze mensen. Ze kunnen goed vertellen wat hun heeft geholpen en hoe ze eruit zijn gekomen."

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau