Nederland verdeeld over aanstaand vuurwerkverbod: 'Alles wat leuk is, wordt nu verboden'
Verdeeldheid onder de samenleving overheerst nu een ruime meerderheid van de Tweede Kamer voor een algeheel vuurwerkverbod is. WNL ging de straat op om mensen over de kwestie te bevragen. "Alles wat leuk is, wordt nu een beetje verboden."
Omdat inmiddels ook regeringspartij NSC achter een verbod op siervuurwerk staat, komt er mogelijk een abrupt einde aan de vuurwerktraditie. Het voorstel heeft ook voldoende steun in de Eerste Kamer, maar het is nog te vroeg om te zeggen wanneer het vuurwerkverbod ingaat.
NSC was lang tegen een algeheel vuurwerkverbod, maar vindt nu ook dat de veiligheid van de politie en hulpverleners belangrijker is dan het overeind houden van de traditie. Een voorwaarde die de partij van Pieter Omtzigt stelt, is dat er georganiseerde vuurwerkshows voor in de plaats moeten komen.
'Mensen gaan nog steeds illegaal kopen'
Mensen op straat zijn verdeeld. "Vuurwerk hoort bij oud en nieuw, dus ik zou het raar vinden als het weggaat. Die knallen hoeven van mij niet, maar siervuurwerk hoort erbij", reageert een voorbijganger. Uit de rondgang blijkt ook dat mensen niet denken dat een verbod er ook daadwerkelijk voor zorgt dat vuurwerk rond oud en nieuw niet meer wordt afgestoken. "Ik denk dat mensen het nog steeds illegaal kunnen kopen."
Toch zijn anderen ook blij met het aanstaande verbod. "Het is geen traditie, het is oorlog, elke oudejaarsavond weer. Sommige tradities moet je van leren en daar moet je mee stoppen", reageert een andere passant. Anderen noemen het "irritant dat je van a naar b wilt en dan een rotje onder je schoen krijgt" of "dat je een hand kwijt bent".
Gewelddadige jaarwisseling
In Nederland is knalvuurwerk, zoals Chinese matten, losse vuurpijlen en rotjes al sinds december 2020 verboden. Omdat siervuurwerk minder schadelijk is voor consumenten, was het kopen ervan nog legaal. Denk daarbij aan fonteintjes, grondbloemen en compoundboxen.
De omwenteling van NSC valt niet los te zien van de afgelopen jaarwisseling, waar op veel plaatsen vernielingen werden aangericht en duizenden incidenten tegen de politie en andere hulpverleners plaatsvonden. De politie deed al eerder een oproep om helemaal te stoppen met vuurwerkverkoop.
Effectieve handhaving en compensatie
De oppositiepartij CDA zwichtte als eerst en noemde de geweldsincidenten tijdens de jaarwisseling onacceptabel. VVD had meer moeite met het "dilemma", maar ook de partij van Dilan Yeşilgöz steunde vorige week onder voorwaarden een wetsvoorstel van GroenLinks-PvdA en Partij voor de Dieren om zo snel mogelijk een totaalverbod in te voeren.
Wel eist de VVD voor een effectief handhavingsplan en een harde aanpak tegen illegaal vuurwerk. Ook moet de vuurwerkbranche worden gecompenseerd voor de dreigende sluiting.
Of het vuurwerkverbod aankomende jaarwisseling al ingaat is nog onduidelijk, 'maar daar koersen ze wel op", weet politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen. "Als je het niet dit jaar doet, heeft iedereen zo'n gevoel van: we mogen nog een keer. Je kunt je voorstellen dat er weinig agenten zijn die dan nog willen werken op oudejaarsavond", zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de kwestie.