Importheffingen vanuit de VS komen er nu echt aan: 'Europa zou niet met tegenheffingen moeten komen'
2 april 2025 moet, als het aan de Amerikaanse president Donald Trump ligt, de boeken ingaan als bevrijdingsdag. Rond tien uur 's avonds Nederlandse tijd komt hij met wederkerige importheffingen en die zullen niet mals zijn. "Dit kan de wereldhandel weleens kapotmaken", waarschuwt econoom Edin Mujagić.
De wederkerige importheffingen van de Amerikanen zijn een directe reactie op de aangekondigde heffingen die onder meer Europa wil gaan voeren op Amerikaanse producten. Hoe hoog de tarieven zullen zijn, is nog niet bekend. Daarover is de afgelopen dagen onderhandeld. Maar volgens de geruchten gaat het om tarieven van 20 tot 25 procent.
"Uiteindelijk zullen de consumenten de prijs hiervoor betalen", zegt Mujagić in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Dat geldt voor zowel consumenten aan de Europese kant als aan de Amerikaanse kant. Heffingen van Europese zijde hebben volgens de econoom hetzelfde effect. "De afgelopen tientallen jaren zijn we ontzettend welvarend geworden door wereldhandel. Alles wat de handel duurder maakt, schaadt de handel."
Volgens Mujagić is er niet één oplossing voor het probleem. "Het is heel makkelijk om ook importtarieven te gaan voeren als een ander land dat ineens bij jou gaat doen, maar het beste is als Europa er niet op reageert. Het schaadt anders echt alleen maar de handel."
Prijzen van levensonderhoud zullen stijgen
Trump en zijn regering zijn ervan overtuigd dat de tarieven de Amerikaanse economie een boost zullen geven. Zijn economische adviseurs verwachten dat de tarieven 600 miljard dollar per jaar zullen opleveren. Dat zou de grootste belastingwinst sinds de Tweede Wereldoorlog zijn.
Critici waarschuwen echter dat prijzen voor kleding, brandstof, auto’s, woningen en levensmiddelen kunnen stijgen. Volgens schattingen van de Yale University zou een invoerheffing van 20 procent het gemiddelde Amerikaanse huishouden tussen de 3400 en 4200 dollar extra per jaar kosten.
Great Depression
Daar vreest Mujagić zelf ook voor. "Wat er kan gaan gebeuren, lijkt op de gebeurtenissen die zich voordeden tijdens de Grote Depressie in de twintigste eeuw." Rond de jaren 30 van de vorige eeuw ontstond een wereldwijde economische crisis die onder meer voortkwam uit de Eerste Wereldoorlog. Die crisis duurde bijna tien jaar. "Als dat opnieuw gebeurt, dan kan dat heel veel schade opleveren", aldus Mujagić.