'PVV stapt uit kabinet als Tweede Kamer motie van wantrouwen tegen Faber steunt'
Als de Tweede Kamer een motie van wantrouwen tegen asielminister Marjolein Faber steunt, stapt de PVV uit het kabinet. Dat denkt politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen. "Faber is het lievelingskindje van Geert Wilders."
Minister Faber moet zich vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer verantwoorden voor het weigeren van haar handtekening onder de voordracht voor een koninklijke onderscheiding van vrijwilligers die zich hebben ingezet voor vluchtelingen. De weigering van Faber, die het werk van deze vrijwilligers in strijd vond met haar eigen beleid, heeft tot grote woede geleid bij de oppositie.
Premier Dick Schoof en NSC-minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken) besloten uiteindelijk de voordracht zelf te tekenen. Een groot deel van de oppositie wil juist daarom de premier wel bij het debat hebben, omdat de eenheid van zijn kabinet in het geding zou zijn. Maar Schoof liet weten niet bij het debat aanwezig te zijn.
Faber toonde dinsdag nog weinig berouw toen zij zich in het vragenuur moest verantwoorden. Ze zei dat ze de voordracht weigerde te tekenen, omdat ze nu eenmaal vindt dat er minder asielzoekers moeten komen. Ook bleef ze herhalen dat ze nog steeds achter die beslissing stond. Een aantal oppositiepartijen liet daarop al weten mogelijk met een motie van wantrouwen te komen.
Na overleg met Schoof en de coalitiepartijen kwam de bewindsvrouw dinsdagavond laat met een kort briefje, mede namens de premier, waarin zij zich alsnog achter de voordrachten schaarde. Daarin erkende zij ook dat zij in het vragenuur te veel de nadruk had gelegd op haar beweegredenen om ze niet zelf te ondertekenen. Ze zei dat te betreuren.
Kabinetseenheid onder druk?
"Wat staat er nou in? Niet zoveel", zegt politiek verslaggever Van Viegen in Goedemorgen Nederland op NPO 1 over het briefje. "Ze betreurt het. Maar of de oppositie hier genoegen mee neemt, is nog maar de vraag." De oppositie zal Faber het vuur aan de schenen leggen, maar krijgt niet de kans om Schoof te bevragen.
"We begrijpen dat hij niet naar het debat komt. Het kabinet vindt dat Faber het debat zelf moet doen", zegt Van Viegen. "Dat Schoof hier geen verantwoording wil nemen, laat zien dat ze het klein willen maken. Maar het is inmiddels al heel groot." De oppositie roept Schoof op om wel naar de Kamer te komen.
Tekst gaat verder onder X.
Volgens de oppositie is kabinetseenheid in het geding. Oppositieleider Frans Timmermans (GL-PvdA) vergelijkt de situatie met het ontslag van toenmalig staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken door oud-premier Mark Rutte in 2021, nadat Keijzer zich uitsprak tegen het coronatoegangsbewijs. "Schoof duikt voor zijn verantwoordelijkheid. Dit beschadigt zijn positie, die toch al niet sterk is", aldus Timmermans in Goedemorgen Nederland.
Van Viegen: "Waar het hier om gaat, is dat het kabinet met één mond moet spreken. Als één minister iets zegt, moeten we ervan uit kunnen gaan dat het door de hele regering wordt gedragen. Anders kunnen wij er als burger niet op vertrouwen, maar ook de Kamer niet, die het kabinet moet controleren."
'PVV stapt uit kabinet bij motie van wantrouwen'
Faber wil haar handtekening niet zetten onder de voordracht voor een koninklijke onderscheiding van vrijwilligers die zich hebben ingezet voor vluchtelingen, Schoof en Uitermark wel. "Het gaat over de lintjes, maar eigenlijk staat het voor iets veel groters", zegt Van Viegen.
Ze legt uit: "We zien keer op keer ministers die iets anders zeggen dan de premier uitdraagt, die iets anders zeggen dan wat het kabinet uitdraagt. Het is een optelsom van allerlei zaken en het doet wat met het vertrouwen van de burger in de politiek."
Mocht de Kamer een motie van wantrouwen tegen Faber steunen, denkt Van Viegen dat PVV-leider Geert Wilders met zijn partij uit het kabinet stapt. "Marjolein Faber is zijn lievelingskindje in het kabinet. Als ze haar wegsturen, dan denk ik inderdaad dat hij ervoor zal zorgen dat het kabinet valt, of in ieder geval dat de PVV niet meer meedoet."
"Je hoort daarom achter de schermen dat een motie van wantrouwen tegen Faber niet gesteund zal worden door de coalitiepartijen. Er moet wel echt iets heel geks gebeuren voor ze dat wel gaan doen", zegt Van Viegen, die daarom denkt dat het voor Faber met een sisser afloopt. "Die kans zit er dik in."
'Den Haag, schaam je kapot'
Journalist Frits Barend, ook te gast in Goedemorgen Nederland: "Waar hebben we het over? De wereld staat in brand en wij lullen over vijf lintjes. Het is toch verschrikkelijk dat wij al dagen zeuren over een lintje. Ik bedoel: teken, klaar. Ga je kapotschamen in Den Haag!"