Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Vuurwerkverbod lijkt aanstaande, maar handelaar vraagt zich af wie gaat handhaven: 'In Amsterdam is heel veel afgestoken'

Peter Visser

Als effectief handhaven van het vuurwerkverbod niet mogelijk blijkt, rekent vuurwerkimporteur Leo Groeneveld erop dat de liberalen hun steun voor het wetsvoorstel van GroenLinks-PvdA en Partij voor de Dieren intrekken. "In Amsterdam was vorig jaar een vuurwerkverbod, maar daar is heel veel vuurwerk afgestoken."

Vorige week werd bekend dat de VVD de wet voor een algeheel vuurwerkverbod steunt. Daarmee is die wet dichter bij een Kamermeerderheid. Met de partijen die eerder hun steun hebben uitgesproken, zijn momenteel 74 van de 150 Kamerleden voor. De VVD stelt nog wel drie voorwaarden aan de steun.

De liberalen willen een "effectief handhavingsplan" van politie en gemeenten. Het kabinet moet daarnaast "in de volle breedte en wel direct" de handhaving op illegaal vuurwerk versterken, vindt de partij. Ten tweede moeten burgemeesters volgens de VVD ontheffingen geven aan verenigingen die lokaal consumentenvuurwerk afsteken. Tot slot eist de VVD compensatie voor de vuurwerksector.

'Niet extra mankracht'

Vuurwerkhandelaar Groeneveld is logischerwijs tegen een verbod, maar volgens hem is het maar zeer de vraag of de wet tegen vuurwerk er daadwerkelijk komt. Hij denkt namelijk dat effectieve handhaving niet mogelijk is, waardoor de VVD de steun weer zou moeten intrekken. "Het is zeker twintig jaar lang dat de Tweede Kamer dit vraagt en al twintig jaar is er niets gebeurd", zegt Groeneveld over de handhaving. "De politie heeft niet extra mankracht of middelen gekregen."

"In Amsterdam was vorig jaar een vuurwerkverbod, maar daar is heel veel vuurwerk afgestoken. Vervolgens hoor je op 1 januari burgemeester Femke Halsema zeggen: we konden het niet aanpakken, want er was geen capaciteit. Het zou mij verbazen als de capaciteit er nu opeens is", zegt Groeneveld in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

WNL Haagse Lobby gemist? Luister deze uitzending nu terug als podcast. De tekst gaat hieronder verder.

Om deze content te bekijken dien je akkoord te gaan met sociale media cookies.

"De hamvraag is nu: als je inderdaad in staat bent om de problemen aan te pakken, wat is dan de zin van het verbieden van dat laatste kleine beetje siervuurwerk waar heel veel Nederlanders nog plezier aan beleven?" Volgens de vuurwerkhandelaar moet Den Haag antwoord geven op die vraag. "Ik neem aan dat de VVD zijn rug recht houdt als blijkt dat effectief handhaven niet zou kunnen."

Veel vuurwerk is al verboden voor consumenten. Het wetsvoorstel van GroenLinks-PvdA en de Partij voor de Dieren zou daar onder meer cakeboxen, sierpotten en grondbloemen aan toevoegen. Fop- en schertsvuurwerk zoals sterretjes en trektouwtjes blijven toegestaan.

'Jaarwisseling kost ontzettend veel geld en energie'

Burgemeester van Zoetermeer Michel Bezuijen is één van de VVD'ers die al langere tijd pleit voor een vuurwerkverbod. "Ik ben het ermee eens dat er goede handhaving moet komen", zegt de burgervader, maar volgens hem is het niet zo dat er onvoldoende capaciteit is. "Er zijn tijdens de jaarwisseling zelfs speciale politieteams die alleen maar illegaal vuurwerk aan het opsporen zijn."

Het probleem is iets anders, zegt hij. "Voor de politie is het tijdens de jaarwisseling niet te doen om onderscheid te maken tussen legaal en illegaal vuurwerk. Op het moment dat je het verbiedt, weet de politie: het mag niet. Dan kan er strakker op gehandhaafd worden."

In zijn gemeente bedraagt de schade ieder jaar tienduizenden euro's. "Het kost ontzettend veel geld en energie. Het wordt nooit minder." Zelf kwam hij tot inkeer na een gesprek met oogarts Tjeerd de Faber, een bekende tegenstander van vuurwerk. "Hij liet mij dingen zien waardoor ik dacht: dit kan niet meer. We moeten echt paal en perk gaan stellen. Een vuurwerkverbod is een belangrijke stap."

'Typisch bijproduct van Nederlands gedoogbeleid'

Journalist Gertjan van Schoonhoven van EW schreef een boek over Nederlandse tradities. Hij noemt de vuurwerkdiscussie "een typisch bijproduct van Nederlands gedoogbeleid. Gedogen veronderstelt ook handhaven. Het is niet alleen maar toestaan en dingen op z'n beloop laten gaan, je moet excessen tegengaan en grenzen trekken".

Dat is volgens Van Schoonhoven niet gebeurd, waardoor de geest uit de fles is. "Nederland heeft een goede kans gemist om een in mijn ogen aardige traditie met een beetje normale handhaving in stand te houden. Die kans is verloren gegaan en ik weet niet of we ooit terug kunnen. Ik denk het niet. Ik denk dat het daar te laat voor is."

Tekst gaat verder onder X.

Korpschef Janny Knol zei eerder dat een vuurwerkverbod de politie het hele jaar door kan helpen bij de aanpak van zware explosieven. Ze vindt het daarom goed nieuws dat een landelijk verbod op vuurwerk een stap dichterbij is gekomen. Volgens Van Schoonhoven is de steun van de politie voor een verbod "een gamechanger. Daarmee is het een law and order-kwestie geworden en het moment voor de VVD om te zeggen: wij gaan nu om."

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau