Rechtszaak in Week van de Lentekriebels: 'Noem seks en kinderen in één zin en dan verkrampen mensen'
Uitgerekend tijdens de Week van de Lentekriebels staan initiatiefnemer Rutgers en stichting Civitas Christina donderdag tegenover elkaar in de rechtszaal. Rutgers beschuldigt de ultraconservatief-katholieke organisatie van het verspreiden van desinformatie over het lesprogramma rond seksuele voorlichting. Seksuoloog Eveline Stallaart begrijpt de bezwaren van Rutgers. "Het is klinkklare onzin wat Civitas Christina beweert."
Stichting Civitas Christina voert al jarenlang voor en tijdens de Week van de Lentekriebels intensief campagne tegen de week die in het teken staat van seksuele voorlichting. Zo deelde de organisatie flyers uit met tien redenen om de Week van de Lentekriebels te boycotten. Volgens Civitas Christina normaliseert het lesmateriaal onder meer pedofilie.
"Het is totaal bij elkaar verzonnen", zegt seksuoloog en psycholoog Stallaart in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Ik heb het hele lesmateriaal uitgeplozen. Daar is niets van dit alles in te vinden. Het is klinkklare onzin, meer kan ik er niet over kwijt."
Volgens haar is niet de religieuze grondslag van Civitas Christina, maar het onderwerp zelf het probleem. "Wanneer kinderen en seks in een zin wordt genoemd, schieten heel veel mensen in de kramp. Dan wordt er naar redenen gezocht om die informatie dan maar weg te houden van kinderen."
Het lesmateriaal ziet er volgens Stallaart heel anders uit dan Civitas Christina propageert. "In groep 1 en groep 2 leren kinderen in principe niets anders dan wensen en grenzen", legt ze uit. "Als oma je een kusje of knuffel geeft en je vindt dat niet fijn, wat doe je dan? Welke aanrakingen voelen fijn? Zo klein is het op die leeftijd. Zo wordt dat opgebouwd van groep naar groep."
In groep 4 leren kinderen vervolgens hoe menselijke lijven eruit zien. "En pas in groep 6 wordt pas over heel laagdrempelige seksualiteit gesproken en dat wordt weer verder opgebouwd naar groep 8, maar dat is allemaal niet heel expliciet, maar vooral heel erg op de leeftijd gericht."
Het is volgens Stallaart van belang dat kinderen in groep 8 het een en ander over seksualiteit weten. "Omdat op het moment dat er iets aan de hand is, het kind de juiste keuze kan maken. Dat maakt kinderen weerbaarder en dat is heel belangrijk. Niet alleen om misbruik te voorkomen, maar ook voor een goede mentale en seksuele gezondheid."
Toch lijkt de campagne van Civitas Christina effect te hebben, merkt Stallaart. "Ik kan me voorstellen dat je als ouder niet meer weet wat wel en niet waar is. Daarom kan ik me ook heel goed indenken dat ouders denken dat (op basis van de informatie van Civitas Christina, red.) als dit het is wat mijn kinderen te horen krijgen: laat maar zitten."
Ook Boris van der Ham, oud-bestuurder, acteur en zanger, mengt zich in het debat. "Ik weet nog goed dat, toen ik een jaar of 12 was, een boekje in huis vond hoe dat allemaal gaat in je puberteit. Dat was natuurlijk geen toeval, want dat boekje had mijn moeder daar neergelegd. Volgens mij is dat ook een goede methode om thuis te doen. Herhaling telt, ook op school werd het in de jaren 70 en 80 gezegd."
"Seksuele voorlichting moet je beginnen op het moment dat kinderen er echt mee aan de gang zijn. Het is heel belangrijk dat kinderen in de breedte goed worden voorgelicht. Ik vind het een heel groot belang hebben dat seksuele voorlichting wordt gegeven. Of het nou in een week moet, of gedurende het jaar: dat is de vorm."
'Lopen anderhalf jaar achter'
Inmiddels durven steeds minder scholen het onderwerp aan en dat is problematisch, bepleit Stallaart. "We lopen anderhalf jaar achter op wat we denken waar ons kind aan toe is. Ik denk dat sommige mensen nog wel meer achterlopen. Ik hoop dat Christina op hun plek wordt gezet en een en ander moeten rectificeren."