Steeds meer Belgen wonen in Zeeuws-Vlaanderen, inwoners kritisch: 'Draagt niets bij'
Zeeuws-Vlaanderen is de meest vergrijsde regio van Nederland, maar in plaats van een bevolkingsdaling neemt die alleen maar toe. Dat komt omdat Belgen massaal de grens oversteken en hun nieuwe onderkomen in de Zeeuwse regio vinden. Auteur Johan Robesin is niet blij met de komst van de Belgen. "De politiek moet wakker worden", roept hij op in een nieuwe aflevering van Stand van Nederland: Aangehaakt op NPO 2.
Electoraal geograaf Josse de Voogd loopt samen met presentator Sam Hagens door Zeeuws-Vlaanderen, dat de meest afgesloten regio van Nederland genoemd wordt. "Als de rest van Nederland naar Zeeuws-Vlaanderen gaat, kom je de tunnel uit en rijd je echt de leegte in. Maar als je vervolgens de grens wegdenkt en de Belgische kant bekijkt, zie je dat die heel dichtbevolkt is. Als gevolg trekken veel Belgen naar Zeeuws-Vlaanderen, omdat de prijs daar een stuk lager is."
Steeds meer Belgen
Zo'n 27 procent van de inwoners in de zuidelijke Zeeuwse regio is ouder dan 65 jaar, veel meer dan het landelijke gemiddelde. Om die bevolkingskrimp tegen te gaan, lokt de Zeeuwse overheid al jaren actief Vlamingen over de grens. Met succes: in de laatste vijftien jaar groeide het Belgische deel van de bevolking van acht naar achttien procent.
Volgens Robesin komen Belgen niet uit liefde voor Nederland naar Zeeuws-Vlaanderen, maar puur voor eigen gewin en het financiële voordeel wat te behalen valt. "Sociaal dragen ze vrijwel niets bij", pende hij neer in een boek dat hij over de situatie schreef. "De Belgen die hier komen wonen en werken hier, maar hun maatschappelijke leven speelt zich in hun eigen land af."
'Overal zie je ze'
Robesin ziet veel Belgen die op leeftijd zijn naar de Zeeuwse regio komen. "Die kopen hier een appartement en slijten daar hun oude dag, met veel geld. Terwijl we juist behoefte hebben aan jonge gezinnen", benadrukt hij. "Maar die komen hier niet. Als je hier een ziekenhuis binnenstapt en je zit in de wachtkamer, dan zie je overal Belgen. Net als bij de tandarts en de voetbalclub."
Toch is Zeeuws-Vlaanderen volgens hem niet "reddeloos verloren". Wat er moet gebeuren, is "dat de politiek wakker wordt en aangeeft dat het een onsje minder mag". Ook pleit de auteur ervoor dat Zeeuws-Vlaanderen het gebied meer actief moet verkopen aan de rest van Nederland, "wat ze niet doen". De lokale bevolking moet "strijdbaarder" zijn, bepleit hij.
Ondanks zijn frustratie en de problemen voor de regio draagt hij de Belgen een warm hart toe. "Ik hou van de Belgen en van de cultuur, niet alleen op culinair gebied, maar ook qua volksaard."
'Den Haag komt vaker op bezoek'
Het tegengaan van de vergrijzing wordt door de komst van de Belgen dus ook niet opgelost. Wethouder van Terneuzen Laszlo van de Voorde heeft zich daarom hard gemaakt om meer jongeren naar de regio te lokken, onder meer door een gloednieuw buurthuis in het plaatsje Sluiskil te realiseren. Het is een jongerenontmoetingsplek "om samen te komen".
Daarnaast is het buurthuis gelegen bij een park met veel sportfaciliteiten. Toch moet het "aantrekkelijke woon- en leefklimaat" nog zichtbaarder worden, aldus Van de Voorde. "Wel is er een positieve ontwikkeling. De politiek is eenduidig in de ambitie. Dat dragen we uit en dat wordt gezien, omdat Den Haag steeds vaker bij ons op bezoek komt. We zorgen ervoor dat we gezien worden."
Is de vergrijzing van Zeeuws-Vlaanderen tegen te gaan en hoe kan de regio zich minder vergeten voelen? Kijk deze aflevering en eerdere afleveringen van Stand van Nederland: Aangehaakt nu terug op NPO Start.