Commissaris van de Koning in Zeeland Hugo de Jonge in WNL Op Zondag.
WNL
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Commissaris van de Koning Hugo de Jonge uit zorgen: 'De industrie in Nederland heeft het moeilijk'

Redactie

Commissaris van de Koning Hugo de Jonge benadrukt het belang van een actieve industriepolitiek in Nederland en in de regio. "De industrie in Nederland heeft het moeilijk." Volgens De Jonge moet Nederland een eigen industriepolitiek voeren en mogelijk stoppen met de nationale CO2-heffing: "In Nederland hebben we nog een extra CO2-taks voor de industrie, terwijl andere landen slechts een Europees minimum hanteren." Dat zegt hij tegen Rick Nieman bij WNL Op Zondag op NPO 1.

Hugo de Jonge is waarnemend commissaris van de Koning voor de provincie Zeeland en constateert een “spiraal van verschraling in de provincie”. Terwijl ziekenhuizen en scholen verdwijnen, ziet de Jonge echter kansen voor de industrie in de provincie: "Nederland en Europa willen onafhankelijker worden op strategische sectoren: energie, industrie, defensie en voedsel. Dit is nou precies waar Zeeland in uitblinkt."

Inzetten op actieve industriepolitiek

Volgens De Jonge moet Nederland daarom inzetten op een actieve industriepolitiek en vindt hij dat we moeten kijken naar de eigen CO2-taks. Dat is nodig omdat de gevolgen van een mogelijk vertrek van de industrie onvoorstelbaar zou zijn: "Je kunt je niet voorstellen hoe de economie van Zeeland eruit zou zien als al die industrie vertrekt. Er werken ongeveer 100.000 mensen in die industrie. Dat ís de economie van Zeeland."

Hugo de Jonge
Politicus

“In Nederland hebben we nog een extra CO2-taks voor de industrie, terwijl andere landen slechts een Europees minimum hanteren.”

Quote delen
  • Gekopieerd

Dinsdag vindt de Vlaams-Nederlandse top plaats en volgens de commissaris kan Nederland nog veel leren van Vlaanderen: "Daar doen ze aan actieve industriepolitiek. Die hebben niet zoals Nederland een eigen CO2-taks." Ook het Vlaamse stikstofbeleid noemt hij als voorbeeld: "Daar kun je wel vergunningen krijgen ondanks stikstof."

Het kabinet moet zich echter niet alleen bezighouden met een eigen industriebeleid. Ook op het gebied van kernenergie roept de Jonge het kabinet op om sneller te handelen: "Er zijn twee extra kerncentrales gepland en die kunnen prima in Zeeland geplaatst worden. Nu doet men heel erg lang over allerlei locatieonderzoeken, maar wij zeggen: die kunnen gewoon in Zeeland."

Luister deze uitzending van WNL Op Zondag hier terug als podcast:

Om deze content te bekijken dien je akkoord te gaan met sociale media cookies.

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau