Messengeweld in Nederland: Tijd voor detectiepoortjes op scholen?
Amsterdam werd donderdag opgeschrikt door een steekincident op de Dam. Een man stak op verschillende plekken in totaal vijf mensen neer. Het roept de vraag op wat er moet gebeuren om messengeweld tegen te gaan. Is preventief fouilleren een effectieve maatregel? Moeten scholen detectiepoortjes plaatsen om wapens buiten de deur te houden?
In Schiedam wordt preventief fouilleren al ingezet als maatregel tegen messengeweld. De burgemeester van die gemeente benadrukt dat dit helpt om wapens van de straat te krijgen. Tijd om deze aanpak breder in te zetten? Strafrechtadvocaat Peter Schouten is terughoudend, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"Dat plan vind ik wel heel stigmatiserend. Je zal er maar wonen. Dus daar moet je heel voorzichtig mee zijn. We kunnen niet altijd onze vrijheid maar opofferen voor veiligheid. Je moet er goed over nadenken. Het gevolg is een soort ‘blue bias’, blauwe vooringenomenheid, dat altijd dezelfde mensen hierdoor worden geraakt."
Supermarkten en scholen
Volgens Schouten is het belangrijk om gerichter te werk te gaan. Hij pleit ervoor om specifieke locaties te identificeren waar de dreiging het grootst is. "Bijvoorbeeld de supermarkt, waar regelmatig messen worden getrokken. Of als het gaat om jongeren die veel wapens bij zich hebben: dan zal je toch moeten overgaan op detectiepoortjes op scholen, als een aantal keer wapens op een school zijn aangetroffen."
Hoewel deze maatregel doet denken aan Amerikaanse praktijken, ziet Schouten er toch een mogelijk voordeel in: "Amerikaans wil niet altijd zeggen dat het verkeerd is. In de samenleving ontstaat heel veel onveiligheid. Je zal maar op een school zitten waar dagelijks messen naar binnen komen, of zelfs vuurwapens. Dan ben je blij met zo’n detectiepoortje."
Gerichte aanpak
Schouten vindt het belangrijk dat de overheid slim omgaat met veiligheidsmaatregelen. In plaats van breed fouilleren, stelt hij voor om dit alleen op specifieke momenten en plaatsen te doen.
"De Dam is een ander voorbeeld. Als de NCTV informatie heeft dat bepaalde locaties op bepaalde momenten onveilig zijn, dan kan er meer politie-inzet komen daar. Dan kan je daar meer preventief fouilleren. Er meer gericht mee bezig zijn. Het is toch belangrijk dat we niet al het plezier uit het leven zuigen omdat we alsmaar met die onveiligheid bezig zijn."