EIB-directeur: 96 procent van woningbouw kan doorgaan bij nieuwe stikstofnorm Wiersma
96 procent van de woningbouw kan doorgaan als de rekenkundige ondergrens voor stikstof wordt opgehoogd zoals landbouwminister Femke Wiersma wil, zegt directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) Taco van Hoek in het radioprogramma Sven op 1.
Nu is al een stikstofvergunning nodig als er heel weinig stikstof wordt uitgestoten, namelijk 0,005 mol stikstof per hectare per jaar. Wiersma (BBB) wil die grens met een factor tweehonderd verhogen, naar één mol per hectare per jaar. "Als dat lukt is het een buitengewoon succesvolle oplossing", zegt Van Hoek, die met het EIB onderzoek deed naar de plannen van de minister.
"Het komt erop neer dat 96 procent van de woningbouw dan rechtstreeks kan doorgaan, slechts 4 procent van de woningbouw niet. Dan spreek je over grote projecten die pal aan de natuurgebieden grenzen", aldus de EIB-directeur. "De rest kan dus doorgaan. Je hebt die hele natuurvergunningsroute niet meer nodig, dat scheelt enorm veel vertraging."
Nieuwe norm 'hele kleine uitstoot'
Critici wijzen erop dat de totale stikstofuitstoot zal toenemen, terwijl de natuur al overbelast is door stikstof. Volgens Van Hoek gaat het ook bij de norm die Wiersma wil gaan hanteren om "hele kleine" uitstoot. "De hoeveelheid die neer kan slaan, de kritische depositiewaarde, ligt voor een gemiddeld natuurgebied op 1300 mol per hectare."
"Je kan je wel voorstellen: die één mol is nog steeds heel klein", zegt Van Hoek, die voorstander is van een nieuwe norm. "Het is probleem is telkens geweest: de bouw stoot heel weinig stikstof uit, maar als je de norm zo scherp stelt dat het afgrond nul moet zijn, dan raak je toch nog een heleboel projecten."
Sven op 1 gemist? Luister deze uitzending nu terug als podcast. De tekst gaat hieronder verder.
Volgens Van Hoek is er "geen enkele reden" om de hogere ondergrens niet te hanteren. "Je kan het probleem oplossen of niet, maar verwaarloosbare deposities hebben geen invloed op de natuur. Dat is de kern van het verhaal. Je kan een beeld hebben dat iedere druppel één te veel is. Maar dit gaat niet over procenten, je spreekt over promille."
Het verhogen van de stikstofnorm is een juridisch ingewikkelde stap, die stand moet houden bij de rechter. Wiersma heeft de Raad van State om advies gevraagd over haar plan voor een hogere ondergrens. Het kan ongeveer tien weken duren voordat Wiersma antwoord heeft, maar het kabinet heeft de raad verzocht de aanvraag "met prioriteit" te behandelen.
Juridische ruimte in Brussel
Vorige week vrijdag meldde brancheorganisatie Bouwend Nederland dat 244.000 woningen niet gebouwd kunnen worden vanwege de stikstofproblematiek, als de huidige norm blijft staan. Volgens Van Hoek is die berekening te alarmistisch. “Wij schatten dat zo’n 40.000 woningen echt niet gebouwd kunnen worden na de uitspraak van de Raad van State" over de interne saldering.
Tekst gaat verder onder X.
Taco van Hoek (@EIBnl) vindt dat we nog eens goed moeten kijken naar Europese regels rond stikstof. “In Europa wordt alleen gezegd: pas goed op uw natuurgebied en neem geen maatregelen die natuur verslechteren. Maar daarbij moet je van Europa rekening houden met economische,… pic.twitter.com/PeEHQi6pJy
— Sven op 1 (@Sven_op_1) March 28, 2025
Hij adviseert bovendien de politiek nog eens goed te kijken naar de normen die Brussel oplegt. “In Europa wordt alleen gezegd: pas goed op uw natuurgebied en neem geen maatregelen die natuur verslechteren. Maar daarbij moet je van Europa rekening houden met economische, sociale en culturele belangen. Er is dus een zekere afweging.”