Amerika komt Groenland tegemoet met geminimaliseerd bezoek: 'Uiteindelijk krijgen ze toch wel hun zin'
Usha Vance, de second lady van de Verenigde Staten, komt donderdag aan op Groenland voor haar eerste werkbezoek. Haar partner JD Vance volgt een dag later. Na de nodige commotie bezoekt het koppel alleen de Amerikaanse militaire basis op het eiland.
De vrouw van JD Vance zou een sledehondenwedstrijd openen, weet Amerikakenner Willem Post. "Misschien mag ze ook wel blij zijn", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Het is daar 24 graden onder nul morgen."
"Ze zou ook een cultureel bezoek brengen, dat is helemaal doorkruist", vervolgt Post. "Ze gaan naar een militaire basis die de VS heeft op Groenland. Waarschijnlijk alleen maar met z'n tweeën. Eerst zou ook nog de nationale veiligheidsadviseur aanschuiven. Dus het is wel uitgekleed dit bezoek."
Groenland is niet anti-VS, maar de eerdere uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump zijn in het verkeerde keelgat geschoten. "Groenlanders geven in groten getale aan dat ze echt wel meer willen samenwerken met de Verenigde Staten. Op het gebied van toerisme, maar ook vanwege de veiligheid. Dat begrijpen ze heel goed. Maar zomaar zeggen: we pakken het, zoals president Trump heeft gezegd... Hij heeft een begerig oog laten vallen op Groenland. En eerdere presidenten ook al wel."
Trump zet hoog in
Denemarken is op dit moment formeel de baas op Groenland, een rol die Trump graag wil overnemen. "Hij zet heel hoog in. Wij moeten het gewoon hebben. Punt", schetst Post de houding van Trump. "Je moet het begrijpen vanuit het Trump-perspectief: er wonen 56.000 mensen op Groenland en het zit boordevol - heeft Trump gezegd - mineralen. Ook op die belangrijke vaarwegen varen steeds meer Chinese en Russische schepen. In het kader van de veiligheid van Amerika, de veiligheid van Groenland en de veiligheid van de hele wereld, wil Trump het gewoon hebben."
Wat kan Groenland doen? "Ze hebben al autonomie, in grote mate zelfbestuur. Ze horen formeel nog wel bij Denemarken. Je kunt dus zeggen - en het zit er dik in dat dat gaat gebeuren - dat de nieuwe regering die eraan komt zegt een soort associatieovereenkomst met Amerika te willen tekenen. Maar het is de toon waarop het allemaal gaat. Zo ga je niet met een soeverein gebied om. Dit is hoe het vroeger ging, pakken wat je kunt pakken."
Bulldozer
Post verwacht dat een deal tussen Groenland en de VS er uiteindelijk wel gaat komen. "Amerika is zo machtig. En nogmaals: 56.000 mensen op een gebied dat zo cruciaal is... Dat zien de Groenlanders zelf ook. Maar de inheemse cultuur vinden zij ook erg belangrijk, dus ze willen niet dat de grote bulldozer uit de Verenigde Staten zomaar de boel platwalst."
"Doordat dit bezoek geminimaliseerd is, zie je dat de Amerikaanse regering toch al een beetje inbindt", aldus de Amerikakenner. "Ze moeten toch uitkijken voor al te veel protesten. Mensen hadden gepland om met hun rug naar mevrouw Vance te gaan staan. Ze weten: uiteindelijk krijgen ze toch wel hun zin. Dat durf ik hier wel te voorspellen."