Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Luxe broodjes in trek: is de broodtrommel op het werk passé?

Babette Englebert

Wat doe jij op een gemiddelde werkdag: neem je bammetjes mee van huis, of ga jij buiten de deur lunchen? Steeds meer Nederlanders kiezen voor dat laatste; in grote steden verzamelen kantoormedewerkers zich rond lunchtijd massaal bij lokale broodjeszaken. 

De trend is waarschijnlijk begonnen in de coronacrisis, stelt Maria Bouwman, onderzoeksjournalist bij EW Magazine. Ze vertelt in Goedemorgen Nederland op NPO 1: "Mensen zijn destijds veel meer ommetjes gaan lopen en kochten tijdens die ommetjes gelijk lunch. Het is een fijne pauze in die lange kantoordag, dus ik kan me goed voorstellen dat mensen dat zijn blijven doen." 

Horecazaken hebben daar ook slim op ingespeeld, ziet snack-recensent Eke Bosman, beter bekend met de naam 'Snackspert'. Hij vertelt in het AD: "Tijdens corona zijn veel restaurants - noodgedwongen - begonnen met lekkere broodjes en snacks voor mensen om mee te nemen, om ergens op een bankje of in een park op te eten." En dat concept sloeg aan; de belegde pistoletten en Italiaanse bollen gingen als warme broodjes over de toonbank. "De kwaliteit van de broodjes is daardoor ook omhoog gegaan’’, voegt Bosman toe. 

Kosten en baten 

Het is echter niet helemaal waar dat het oude, vertrouwde bammetje uit het kantoorleven verdwijnt, denkt lifestyle-expert Arno Kantelberg. "Ik werk vanuit huis, dus ik zie ze allemaal voorbijlopen. Vaak hebben ze wel een extra boterham in de hand van huis. Tja, één zo'n luxe broodje kost al snel 9 euro. Cappuccino met havermelk erbij, da's ook weer 4,50 euro. Het zijn best wel uitgaven."

Arno Kantelberg
Arno Kantelberg
Journalist

“Tja, één zo'n broodje kost toch gewoon 9 euro. Cappuccino met havermelk erbij, da's ook weer 4,50 euro. Het zijn best wel uitgaven.”

Quote delen
  • Gekopieerd

Hoe duur ook, die gezamenlijke wandelingen naar de broodjeszaak zijn wél waardevol voor kantoormedewerkers, denkt Kantelberg. "Ik las laatst dat Amerikanen op de World Happiness Index zijn gedaald, ze zijn minder gelukkig. De New York Times heeft daar een zorgelijk artikel over geschreven, waarin staat dat één van de oorzaken van die daling is dat veel Amerikanen alleen eten. Samen een moment nemen om te eten leidt wel tot een soort van geluk."

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau