Doorstroomoffensief dé oplossing voor nijpende woningtekort? 'Niet de bedoeling dat ik mensen uit huis jaag'
D66-Tweede Kamerlid Hans Vijlbrief pleit voor een doorstroomoffensief om meer woningen voor starters beschikbaar te maken. "De huizenmarkt zit voor een deel verstopt omdat mensen van mijn generatie, wiens kinderen het huis uit zijn, niets anders kunnen vinden en blijven zoeken", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Dan blijven ze van ellende maar in hun eengezinswoning wonen."
Volgens Vijlbrief worden door deze problemen "tienduizenden tot honderdduizenden" woningen opgeslokt door deze generatie, wat ten koste gaat van jonge woningzoekenden. In zijn eigen dorp ziet hij dit fenomeen ook. "Daar wonen (vaak alleenstaande) mensen van een jaar of zeventig die iets in het dorp zoeken, maar die mogelijkheden zijn er niet."
Ongezonde verhuisregelingen
Een bijkomend probleem is dat meer dan de helft van de ouderen een woning heeft die ongeschikt voor ze is zodra bewegen moeizamer wordt, schreef Vijlbrief vorige week in een opiniestuk in het AD. Volgens hem laat het kabinet dit onderwerp "links liggen" en zijn ouderen niet op de hoogte van verhuisregelingen die gemeenten en woningcorporaties (op eigen houtje) bieden.
Deze regelingen zijn overigens gemaakt op drijfzand: mensen die op de hoogte zijn lopen vast in een web van voorwaarden en de prijsverschillen per gemeente zijn niet mals. Vijlbrief verwijt woonminister Mona Keijzer een lakse houding, omdat ze niet eens de moeite neemt om de impact van deze maatregelen te doorzien. Hij pleit voor het creëren van een simpele verhuisvergoeding. "En je zult heel gericht moeten bouwen voor jongeren en ouderen. De plannen zijn er wel, maar ook dat zit op slot door stikstof."
'Wil ze niet uit huis jagen'
Vijlbrief benadrukt dat hij met zijn plannen "deze mensen niet uit huis wil jagen", maar hij onderstreept wel dat de benarde situatie voor jongeren om zulke oplossingen vraagt. "Een vrouw van 27 uit mijn dorp kan geen huurhuis vinden op twee inkomens. Dat is rampzalig."
Ook wordt er volgens Vijlbrief verkeerd gebouwd. "Studenten willen vaak liever met elkaar wonen, in een eenheid, dan dat ze alleen zitten, omdat ze dan eenzaam worden. Er wordt niet goed gebouwd." Hij geeft aan dat zijn partij binnen enkele weken een groot plan presenteert om "op al deze punten een aanval te doen".
'Groot gevoel van wrok'
Onderzoeksjournalist bij EW Magazine Maria Bouwman beschrijft de woningmarktsituatie als "bijzonder moeilijk voor jongeren". Het grote tekort aan woningen en de torenhoge vraagprijzen zijn al bekend, wat onder jongeren zorgt voor "een gevoel van wrok".
Ze voelt mee met haar generatiegenoten. "Wij hebben veel geld moeten lenen om te studeren en vervolgens komen we op een woningmarkt terecht waar de prijzen de pan uit rijzen en je met zestig man een klein studiootje bezichtigt. En als je pech hebt gaat dat ook nog voor een half miljoen weg."
'Wij krijgen de rekening'
Volgens Bouwman overheerst onder jongeren de gedachte dat de oudere generatie heel gemakkelijk een huis kon kopen. "Of dat helemaal zo is, vraag ik me af, maar zij konden wel eindeloos doorstuderen en lenen. Wij krijgen de rekening, dat leeft zeker."
Daarom is ze voorstander van de voorstellen van Vijlbrief. "Alles wat een oplossing zou kunnen zijn moet je proberen. De nood is zo hoog, dat ik denk dat je met een heleboel maatregelen moet komen om dit op te lossen."