Frank van Leeuwen in De Money Meter
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Bekende influencers bestrijden in nieuwe WNL-serie de financiële valkuilen voor jongeren

Redactie

Geen woning, een wirwar aan crypto’s en massaal achteraf betalen. Het financiële oerwoud van tegenwoordig brengt veel jongeren in de problemen. Kunnen zij weerstand bieden aan de gouden cryptobergen die worden beloofd? Of tegen talloze betaalmogelijkheden die vandaag snel en handig zijn, maar morgen veranderen in een schuld? 'De Money Meter', de nieuwe YouTube-serie van Omroep WNL, biedt hulp.

In De Money Meter gaat presentator Frank van Leeuwen in gesprek met tien bekende gezichten van sociale media en een financieel expert over geldzaken. Kiezen Yup in de Jordaan Kiki Bosman en Daan - ‘Chef’ - van der Lecq voor nú leven, of sparen ze voor later? Geloven ondernemers Kosso, Vic Cle en Channah Koerten in slapend rijk worden, bijvoorbeeld door een flinke lading crypto? Hoe ziet het pensioen van content creators Veerle Hofkens, Chatmo en Ta Joela eruit? En YouTuber Sophie Ousri heeft haar woning binnen, maar lukt dat Paradise Hotel-winnaar Sjorleone ook in deze markt?

In zes afleveringen passeren de meest voorkomende financiële valkuilen voor jongeren de revue. Econoom en universitair docent Charan van Krevel onderscheidt feit van fictie en komt met handige tips.

De tekst gaat hieronder verder.

'Zorgelijke invloed van finfluencers'

Presentator Frank van Leeuwen: "Ik ben me tijdens de interviews op straat meermaals rot geschrokken. Spaarrekeningen waar niets opstaat, openstaande rekeningen voor achteraf betalen die in de duizenden euro’s lopen en zorgelijke invloed van zogenaamde ‘finfluencers’. Zoals econoom Charan van Krevel in onze serie zegt over de mooie beloftes online: ‘lijkt iets te mooi om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo.’”

Arjan Vliegenthart - directeur van het Nibud - onderschrijft de noodzaak van de serie:
“Vrijwel alle jongeren komen op hun sociale media posts tegen over geldzaken. Vaak gaat dat over snel veel geld verdienen, zonder dat daarbij wordt gesproken over de risico's die er wel degelijk zijn. We weten dat jongeren zich met name focussen op de korte termijn en het moeilijk vinden om de gevolgen over langere termijn te overzien. Dat maakt ze extra kwetsbaar bij dit soort reclames en adviezen.”

De zesdelige serie 'De Money Meter' is vanaf woensdag 2 april wekelijks te zien op het YouTube-kanaal van NPO Start en wordt gemaakt door Newbe, in opdracht van Omroep WNL.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau