Koning Willem-Alexander houdt een toespraak tijdens een staatsbanket dat werd aangeboden door de Keniaanse president William Ruto en zijn vrouw bij State House.
ANP
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Koningspaar gaat confrontatie aan in Kenia: 'Voor regering daar onbesproken taboe'

Rick Hartkamp

Het veelbesproken staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Kenia gaat vandaag verder. Dinsdagavond liet Willem-Alexander zich bij het staatsbanket uit over de penibele mensenrechtensituatie in het land. Koningshuisdeskundige Justine Marcella zag dat het koningspaar "behoorlijk de confrontatie aanging".

Willem-Alexander en Máxima brengen een driedaags bezoek aan Kenia, ondanks massale protesten en onvrede in het land. De reis stuit zowel in Kenia als in Nederland op felle kritiek. In het Afrikaanse land protesteren Kenianen al langere tijd over het beleid van president William Ruto. Hij zou arme inwoners benadelen. "Willem-Alexander had de eerste dag een gesprek met jongeren over de situatie. Hij benoemt het wel", zegt Marcella in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Het is bij de Keniaanse regering een onbesproken taboe."

Volgens Marcella heeft Willem-Alexander al vaker tussen diplomatieke strubbelingen gezeten. "In China was het nog veel meer koorddansen dan nu. Daar lag het nog veel gevoeliger dan de mensenrechtensituatie nu in Kenia. Maar hij gaat er wel wat harder in, hij is meer ervaren." Toch plaatst ze een kanttekening. "Ieder woord kan op ondersteuning van de minister (Caspar Veldkamp, Buitenlandse Zaken, red.) rekenen."

Dit zei Willem-Alexander in toespraak

Er groeit bewustzijn onder het arme deel van de burgers dat welzijn in het land slechts is weggelegd voor een klein deel van de bevolking, reageerde oud-Afrika-correspondent Arne Doornebal dinsdag. "Deze Kenianen voelen zich niet gehoord, profiteren niet mee van de economische groei en worden eigenlijk alleen maar armer."

Afgelopen zomer vielen er nog honderden gewonden en enkele doden tijdens een grote demonstratie over belastingverhogingen. Volgens verschillende organisaties, waaronder Amnesty International, staan de mensenrechten in het land zwaar onder druk.

Justine Marcella
Koningshuisdeskundige

“Je moet ervoor zorgen dat de Keniaanse president niet de kamer uitloopt, maar de problemen wel benoemen. Ieder woord is gewikt en gewogen.”

Quote delen
  • Gekopieerd

Willem-Alexander erkende bij de speech die hij dinsdagavond gaf dat de bezorgdheid over het bezoek hem niet in de koude kleren is gaan zitten. Hij streeft naar "openhartige gesprekken" over deze kwesties en zei "alle inspanningen om mensenrechtenschendingen aan te pakken aan te moedigen".

Koningspaar zet probleem op de kaart

Hij moet zijn woorden zorgvuldig en scherp kiezen, zegt Marcella. "Je moet ervoor zorgen dat de Keniaanse president niet de kamer uitloopt, maar de problemen wel benoemen. Ieder woord is gewikt en gewogen. Dit bezoek laat zien dat het koningspaar het probleem op een constructieve manier op de kaart zet."

Het is pas het tweede bezoek aan Afrika voor Willem-Alexander en Máxima. Nederland heeft vooralsnog een belangrijke positie op het continent. "Donderdag worden Nederlanders ontvangen die daar wonen en is er een gesprek met de media. Ook spreken ze met een Nederlandse bloementeler die daar zit. Vandaag staat de handel centraal en horen we, vermoed ik, wat minder over de mensenrechtensituatie. De gevoeligheid blijft, maar ze hebben dit gisteren al goed aangesneden."

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau