Vertrouwen in kabinet daalt fors onder hogeropgeleiden: 'Kennis van zaken is laag'
Het vertrouwen in het kabinet is fors gedaald onder hogeropgeleiden, meldt NRC. In het voorjaar van 2024 had 60 procent van de mensen met een hbo- of wo-diploma vertrouwen in de regering, sinds de zomer is dit nog maar 52 procent.
Het vertrouwen onder hogeropgeleiden was tijdens de onderzoeksperiode vorig jaar voor het eerst gelijk aan dat van praktisch opgeleiden, schrijft de krant op basis van het Continu Onderzoek Burgerperspectieven van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
"Dat is opmerkelijk, omdat we structureel zien dat hbo- en wo-opgeleiden meer vertrouwen in de politiek hebben dan mbo- en vmbo-opgeleiden”, zegt SCP-onderzoeker Josje den Ridder tegen NRC. Hogeropgeleiden hekelen de slechte samenwerking in het kabinet. Dat is iets wat eerder niet spontaan genoemd werd."
Ook vindt deze groep bewindspersonen vaker ongeschikt sinds kabinet-Schoof op het bordes stond. "Ministers zijn minder capabel. Kennis van zaken is laag, plannen zijn onrealistisch en men is te veel bezig met populisme en heeft weinig bereikt", zegt een 27-jarige man met een wo-diploma.
'Veel grote woorden'
Politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen is niet verrast. "Je hoort dit ook om je heen. Mensen hebben het idee dat dit kabinet niet echt een deuk in een pakje boter weet te slaan", zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Er zijn veel grote woorden, maar als we kijken naar wat er concreet opgelost wordt..."
"Mensen hebben grote twijfels en dat begrijp ik wel", gaat Van Viegen verder. "In de media zie je ruzies en onderling gedoe voorbijkomen, maar niet dat een nieuwe wet is om woningen uit de grond te stampen of om dat strengste asielbeleid ooit vorm te geven."
Bij mensen die eerder weinig vertrouwen hadden in de politiek, neemt het vertrouwen juist toe. "PVV-stemmers die jarenlang het gevoel hadden politiek buitenspel te staan, voelen zich nu weer gehoord."
De steun voor een autoritairder bestuur is sinds de zomer van 2024 niet toegenomen. 28 procent is hier voorstander van. Dat aantal schommelt sinds 2008 rond de 30 procent. Vooral mbo- en vmbo-opgeleiden, 55-plussers en PVV-kiezers willen een sterke leider, weet NRC.
'Mensen houden niet van gedoe'
"Ik ben er niet verbaasd over dat het vertrouwen onder theoretisch geschoolden gedaald is. Dat zijn mensen die kranten lezen en naar het journaal kijken", reageert VVD-coryfee Annemarie Jorritsma in Goedemorgen Nederland op de cijfers. "Voortdurend ruzies en gedoe, daar houden mensen niet van. Dan daalt het vertrouwen."
Ze is wel verbaasd dat het vertrouwen in het kabinet bij praktisch opleiden maar met een paar procent is gestegen. "Dat wijst er dus op dat vrijwel iedereen zit te wachten tot er feitelijk iets gebeurt", zegt Jorritsma. Toch heeft iets meer dan de helft van de bevolking nog vertrouwen in het kabinet-Schoof. "Het kabinet heeft dus nog een kans, maar ze moeten wat gaan doen."