Kinderopvang wordt ondanks overheidsbelofte opnieuw duurder: 'Zet ouders opnieuw in een spagaat'
De kinderopvang dreigt in 2026 opnieuw duurder te worden door bezuinigingsmaatregelen van de overheid. Valt een kinderwens straks nog wel te combineren met het financiële plaatje? "Het heeft een grote impact", uit directeur van Stichting Voor Werkende Ouders Marjet Winsemius haar zorgen. "We moeten de sector beter gaan waarderen. Het is cruciaal voor de ontwikkeling van kinderen."
Het kabinet heeft besloten om de maximale uurprijzen voor de kinderopvang volgend jaar niet te indexeren, waardoor de prijzen voor opvang verder omhooggaan.
Winsemius legt in Goedemorgen Nederland op NPO1 uit: "De maximale uurprijs is de vergoeding die je als ouder van de overheid krijgt voor de kinderopvang. Kinderopvangorganisaties vragen echter een andere prijs, die daar vaak boven zit. Alles daarboven betaal je zelf, dus daardoor betaal je als ouder nog meer als de maximum uurprijs niet wordt geïndexeerd."
'Zoveelste voorbeeld van jojobeleid'
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft eerder uitgerekend dat gezinnen gemiddeld 500 euro per jaar meer kwijt zijn aan kinderopvang. "Maar wij krijgen hele andere berekeningen van ouders. Dit kan zomaar oplopen naar 1000 euro per jaar", onderstreept Winsemius. "Als jij bijvoorbeeld al geen zwemles voor je kind kan betalen, dan kan je ook niet zomaar deze 1000 euro ophoesten. Je kan ook niet nog meer gaan werken, want dat loont nog steeds niet, omdat we een inkomensafhankelijke bijdrage van ouders vragen."
"Het zet ouders opnieuw in een spagaat, terwijl de overheid heeft beloofd de kinderopvang betaalbaar en toegankelijk te maken", vervolgt ze. "Het is het zoveelste voorbeeld van het jojobeleid. Dat moet je niet doen met een waardevolle sector als de kinderopvang."
Hak van de overheid
De keuze om maximale uurprijzen van kinderopvang vanaf 2026 niet te indexeren is een bezuiniging van de overheid. "Het is een hak zetten naar de verhoging die we in 2023 hebben gehad, waarbij we een correctie op de maximum uurprijs hebben gezien omdat het scheefliep. Dit is nu een makkelijke hak."
Kinderopvanglocaties worstelen daarnaast met hoge huur- en energiekosten en daarnaast zijn er grote personeelstekorten. "Er wordt hard aan gewerkt om dit op te lossen", zegt Winsemius. Kinderopvang voor ouders in 2027 bijna gratis maken wordt daardoor knap lastig, "maar de plannen zijn nog steeds om dat op 1 januari 2027 door te laten gaan".