Zijn powerhubs dé oplossing voor het overbelaste stroomnet? Dit Nederlandse bedrijf gebruikt het
De grootste blikjesfabriek van Europa, gelegen in het Brabantse Helmond, maakt gebruik van zogenoemde powerhubs om hun energievretende bedrijf draaiende te houden. Dat is van cruciaal belang, want als er geen stroom beschikbaar is, valt de gehele productie stil. En dat zou op termijn tot lege schappen kunnen leiden, benadrukt technisch directeur Hans-Jan Oskamp in de nieuwste aflevering van Stand van Nederland: Koplopers op NPO 2.
De fabriek produceert onder meer blikken voor bekende biermerken. Het oppervlak beslaat 40.000 vierkante meter en in elke hoek en kier wordt 24 uur per dag geproduceerd, 365 dagen per jaar. "Per dag gaan meer dan honderd vrachtwagens met onze blikken naar klanten toe."
Voor deze massaproductie is veel stroom nodig. "Per uur verbruiken we net zoveel als twee huishoudens in Nederland op jaarbasis", aldus Oskamp. Maar een groot probleem is de netcongestie waar Nederland mee kampt. Ook het bedrijf heeft daar de gevolgen van ondervonden. "We werden er vorig jaar mee geconfronteerd, dat we over ons maximaal gecontracteerde transportvermogen uitkwamen. Dat betekende dat we onze productiesnelheid tijdelijk moesten terugvoeren."
Zonder stroom geen productie
Het resultaat was dat binnen de fabriekswanden niemand meer te vinden was. "De productielijnen draaien niet, het is hier dan heel stil binnen. De heftrucks staan stil en er gaan geen vrachtwagens meer met blikken naar onze klanten, die niet kunnen afvullen. Als dat niet kan, zullen ze moeten storten in het riool of op andere manieren van hun product moeten zien af te komen. Dat kan leiden tot lege schappen in de supermarkten."
Kortom, zonder stroom geen productie. Daarom is het bedrijf in zee gegaan met een bedrijf dat powerhubs maakt. Naast de fabriek staat een 'grote batterij' die de productie op een duurzame manier gaande houdt. "Heb je op het stroomnet teveel pieken, dan zegt de transportmaatschappij dat we onze snelheid moeten afschalen, maar door deze batterijen neer te zetten worden deze pieken weggehaald. Zo voldoen we aan wet- en regelgeving."
Populaire fabriek
Toevallig staat de fabrikant van deze powerhubs ook in Helmond, een jong bedrijf dat exceptioneel hard groeit. "We hebben onze eigen softwareontwikkeling. Alles, vanaf de eerste cel van deze batterij, hebben wij totaal in de hand", zegt directeur Max Aerts. "Daarmee kun je net wat verder gaan dan een standaard systeem. Het is helemaal made in The Netherlands."
Benieuwd geworden wat deze powerhubs precies doen en hoe ze worden gemaakt? En zijn er ook risico's? Kijk vanavond om 21.10 uur naar deze nieuwe aflevering van Stand van Nederland: Koplopers op NPO 2.