Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Wintersport niet zonder gevaar, kosten bij blessure lopen snel op: 'Ik hoorde 'knak' en dacht meteen: dit is niet goed'

Peter Visser

Nederlanders zijn graag op de piste, maar dat is niet zonder gevaar. Voor Noortje Koster eindigde haar skivakantie in een nachtmerrie. "Ik hoorde 'knak' en dacht meteen: dit is niet goed. Een dagje skiën heeft mij acht- tot negenduizend euro gekost."

Uit cijfers van de ANWB over 2024 blijkt dat het aantal ongelukken op de skipiste oploopt. Skilerares Maaike Wijts herkent dat beeld. Zij geeft al tien jaar les in Saalbach in Oostenrijk en voelt zich steeds onveiliger op haar ski's. "De kwaliteit van de piste is natuurlijk wel achteruitgegaan", vertelt Wijts in Stand van Nederland - Podcast. 

Ze legt uit: "De pistes worden in Saalbach goed gehouden door de sneeuwkanonnen, maar kunstsneeuw is veel harder dan verse sneeuw. Dus de pistes zijn best wel hard, tegen ijzig aan. Dat zorgt er natuurlijk voor dat het pittiger is om op te skiën. En als je valt, val je een stuk harder."

Wijts vermoedt dat klimaatverandering een rol speelt. "De laatste jaren is het veel warmer, ook in de koude maanden. Dit jaar hebben we in januari ook bijna geen sneeuw gehad. Ik moet zeggen dat het qua temperatuur goed te doen is, maar zonder sneeuwval gaat de kwaliteit van de piste hard achteruit."

Benieuwd wat je verzekering dekt op wintersport? Luister naar de nieuwe aflevering van Stand van Nederland - Podcast.

Om deze content te bekijken dien je akkoord te gaan met sociale media cookies.

En dat is niet alles. De piste wordt steeds drukker, ziet Wijts, met alle gevolgen van dien. "Ik snap dat mensen maar een week hebben om te skiën, maar we moeten wel met z'n allen de piste delen. Mensen moeten veel bewuster skiën en hun snelheid onder controle houden", waarschuwt de skileraar. "Ik word er soms troosteloos van dat mensen zo wild skiën."

Wijts voelt zich steeds minder op haar gemak. "Ik ben zelf met een rugbeschermer om gaan skiën, omdat ik mij onveilig begin te voelen. We zitten met minder plek en mensen gaan heel hard. Dat is ook heel leuk, dat snap ik. Maar als je de techniek er niet voor hebt, dan zul je toch een beetje rustig aan moeten doen."

'Mijn knie bleef staan en ik hoorde 'knak''

De skileraar drukt skiërs op het hart om vooraf hun verzekering in orde te maken. Dat skiën niet zonder risico is, weet Noortje Koster als geen ander. Tijdens een skivakantie in Frankrijk scheurde zij haar linker kruisband af. "Ik had wat lessen gevolgd in Nederland, op een borstelbaan. Ik dacht: ik ben helemaal ready."

Op een echte piste had Noortje nog nooit gestaan. "We gingen een rode piste af, dachten we, maar het bleek een zwarte piste te zijn. Ik zat vol adrenaline. Die piste ging goed, ik ben niet gevallen." Maar op de terugweg naar de skilift ging het alsnog mis. "Mij ski draaide ineens heel hard weg. Mijn knie bleef staan en ik hoorde 'knak'. Ik dacht: dit is niet goed. Ik kreeg het heel warm en begon kleding uit te trekken."

Ze probeerde weer op te staan en door te skiën. "Het eerste bochtje ging wel redelijk. Toen stond ik op mijn linkerbeen. Bij het volgende bochtje verging ik van de pijn, ik trok wit weg. Toen dacht ik: de ski's moeten uit. Eenmaal in het ziekenhuis dacht ik: dit is echt niet goed."

9000 euro

Noortje had de kruisband van haar linkerknie afgescheurd. "Ik kreeg een brache om en dacht: dit is klaar. Ik was heel verdrietig. Ik zou een week later naar Zuid-Afrika gaan. Toen ik in het ziekenhuis lag, wist ik: dat gaat ook niet door." Niet alleen was haar vakantie verpest, ook de kosten liepen hoog op, ondanks dat ze was verzekerd. "Ik denk dat het al met al acht- tot negen duizend euro heeft gekost." Dat bedrag is inclusief de hele nasleep, met fysiobehandelingen. "Dat is natuurlijk superveel voor één dag skiën."

Skiën doet Noortje niet meer. "Door de nasleep heb ik het er niet meer voor over om nog een keer te gaan. Uiteindelijk heeft het anderhalf jaar geduurd voor alles hersteld was, voor ik weer kon hardlopen en alles weer kon doen." Haar tip: "Neem een paar lessen. Dat heb ik niet gedaan. Achteraf gezien is dat dom geweest."

Eerdere afleveringen van Stand van Nederland - Podcast beluister je hier

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau