Duurzaam de piste op: wintersport in Scandinavië steeds populairder
Steeds meer wintersporters kiezen voor Scandinavië als duurzame bestemming. Volgens Hugo van Drie, directeur van een reisorganisatie gespecialiseerd in Scandinavische reizen, is deze trend al langer zichtbaar. "Als je bewust met duurzaamheid bezig bent, kan je het beste naar Scandinavië", zegt hij in Stand van Nederland: Generatie Next.
De populariteit van Scandinavië als wintersportbestemming begon tijdens de coronaperiode, toen veel reizigers de drukte wilden vermijden en de voorkeur gaven aan kleinschalige, natuurgerichte bestemmingen. Maar ook klimaatverandering speelt een rol. "Na een aantal slechtere winters in de Alpen zien we dat mensen op zoek gaan naar alternatieven", legt Van Drie uit. "Onze reizen gaan naar gebieden boven de poolcirkel, waar sneeuw gegarandeerd is en in grote hoeveelheden valt – zoals dat vroeger ook in de Alpen het geval was."
Daarnaast is Scandinavië aantrekkelijk vanwege de duurzamere manier van reizen en de milieuvriendelijke accommodaties. "Veel lodges en hotels beschikken over duurzaamheidscertificaten en de infrastructuur is gericht op verantwoord toerisme," zegt Van Drie. Daarmee lijkt wintersport in Scandinavië niet alleen een logisch, maar ook een toekomstbestendig alternatief voor traditionele skigebieden.
Niet met duurzaamheid bezig
Maar is duurzaamheid eigenlijk wel een thema onder wintersporters? Uit onderzoek van Stand van Nederland: Generatie Next blijkt dat zeven op de tien wintersporters hier helemaal niet mee bezig zijn. Toch is wintersport per definitie vervuilend, zegt Eke Eijgelaar, onderzoeker Duurzaam Toerisme. "Of je nou met het vliegtuig of de trein gaat, je overnacht in een accommodatie of je skiet op kunstsneeuw dat geproduceerd moet worden: er komt altijd stroom- en brandstofverbruik bij kijken en dus uitstoot."
Arjen de Graaf, commercieel directeur van de Nederlandse Ski Vereniging, benadrukt dat de grootste impact van wintersport in de reis ernaartoe zit. "Als je kijkt naar de hoeveelheid uitstoot en energie die verbruikt wordt tijdens je vakantie, dan bestaat je complete footprint voor 2 tot 4 procent uit je activiteiten ter plaatse. 80 procent komt door de reis. Negen op de tien Nederlanders reizen met de auto naar de wintersportbestemming, de rest met de bus, trein of het vliegtuig."
Verre vliegreis veel vervuilender
Toch is wintersport, in vergelijking met andere soorten vakanties, niet per se de meest vervuilende optie. "Alles is vervuilend", zegt De Graaf. "Maar als je het vergelijkt met een citytrip naar Barcelona met het vliegtuig: daar kun je een paar maanden van op wintersport, qua uitstoot."
Danny Meurs, hoteleigenaar in het Duitse Winterberg, sluit zich daarbij aan. "Wintersport is een stuk minder vervuilend dan een vliegreis naar de Caribische eilanden. En ja, we gebruiken energie, maar kijk hoeveel mensen hier genieten van sporten in de natuur."
Scandinavië lijkt een aantrekkelijk alternatief voor wintersporters die duurzamer willen reizen. De regio biedt niet alleen gegarandeerde sneeuw, maar ook accommodaties met duurzaamheidscertificaten en betere mogelijkheden om de bestemming op een milieuvriendelijkere manier te bereiken. De vraag blijft of dit genoeg is om de wintersportbranche écht groener te maken.
Is wintersport straks weer puur voor de elite door klimaatverandering? En hoe kunnen we op een duurzamere manier op wintersport? Kijk vanavond om 23.10 uur naar een nieuwe aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.