Is de Nederlandse taal in gevaar? 'Er moet iets gebeuren!'
Het is vrijdag Internationale Moedertaaldag en volgens bestuurder en acteur Boris van der Ham moeten we ons zorgen maken over de positie van de Nederlandse taal. Hoewel het Nederlands op veel vlakken springlevend lijkt, ziet hij een zorgwekkende ontwikkeling die de toekomst van de taal onder druk zet.
"Op heel veel vlakken gaat het hartstikke goed: Nederlandse artiesten knallen van de radio, de Ziggo Dome staat vol met Nederlandse artiesten," begint Van der Ham nog positief in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Maar toch is er wel wat aan de hand met het Nederlands. De afgelopen tien jaar is de instroom van jongeren die Nederlands studeren, dus die later misschien docent worden op middelbare scholen, dramatisch afgenomen. Meer dan de helft gedaald. Dat is echt een probleem voor het Nederlands, als kleinere taal in de wereld."
Volgens Van der Ham heeft deze afname grote gevolgen. De Nederlandse taal is in zijn ogen een belangrijke verbindende factor in een samenleving die vaak als verdeeld wordt ervaren. "Het Nederlands is een van de meest onomstreden zaken die Nederlanders bindt," legt hij uit. Hij benadrukt dat een goede beheersing van de taal essentieel is om kansen te creëren op de arbeidsmarkt en actief deel te nemen aan de maatschappij.
Impact op cultuursector
Daarnaast maakt Van der Ham zich zorgen over de impact op de cultuursector, waarin hij actief is als bestuurder van de Vrije Theaterproducenten. "Je ziet daar in het klein wat er met het Nederlands aan de hand is. Het is veel minder risicovol om bijvoorbeeld een Engelstalige musical naar Nederland te halen, te vertalen en uit te gaan voeren. Als je een nieuwe Nederlandse voorstelling wilt gaan maken voor een groot publiek, dan is het heel ingewikkeld om de financiering rond te krijgen. Als dit steeds meer onder druk komt te staan, wordt het minder gemaakt. Dan hebben we straks alleen maar Amerikaanse en Engelse voorstellingen en films. Dus daar moet iets aan gebeuren!"
Van der Ham pleit voor actie om het belang van de Nederlandse taal te waarborgen. Volgens hem moet er zowel in het onderwijs als in de cultuursector meer aandacht komen voor de ondersteuning en promotie van de Nederlandse taal, zodat deze niet verder onder druk komt te staan.
De sleutel daarvoor ligt in zijn ogen bij de politiek. "Ik vind dat deze minister van cultuur (Eppo Bruins, red.) niets doet om het Nederlands te stimuleren. Het kabinet zou met deze minister om tafel moeten gaan zitten. Om te kijken wat er gedaan kan worden om te zorgen dat er meer ruimte komt voor het Nederlands en dat het gestimuleerd wordt."