Verenigd Koninkrijk geeft belangrijk signaal af, stelt defensiespecialist: 'Nederland in principe ook bereid troepen te sturen'
De ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne volgden elkaar afgelopen weekend in hoog tempo op. Defensiespecialist Peter Wijninga stelt bij Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat de Britse premier Keir Starmer een belangrijk signaal heeft afgegeven.
Starmer heeft gezegd dat hij "klaar" en "bereidwillig" is om Britse troepen in Oekraïne te plaatsen om te helpen de veiligheid van dat land te garanderen als onderdeel van een vredesakkoord. De Britse krant The Daily Telegraph schreef dat Starmer het veiligstellen van een langdurige vrede in Oekraïne "essentieel vindt als we Poetin in de toekomst willen afschrikken van verdere agressie".
Een belangrijk signaal, zo stelt Wijninga. "Je moet het woord vredesmacht niet gebruiken. Het zijn echt troepen die bereid moeten zijn om een oorlog te voeren of een aanval van de Russen af te slaan."
Zwaarbewapende troepen
"Dat moeten zwaarbewapende troepen zijn die overal op voorbereid zijn", aldus Wijninga. "Hij hoopt natuurlijk ook dat andere landen zullen volgen. Nederland heeft al aangegeven dat het in principe bereid is om ook troepen te sturen. Belangrijk is dat eerst vast komt te staan wat er precies nodig is als er een bestand komt."
"Amerika heeft duidelijk gezegd dat ze daar niet aan gaan deelnemen. Het komt op Europese landen aan en wat de Amerikanen dan noemen 'non-European countries', dan kan je bijvoorbeeld aan Canada of Australië denken, die nu ook deel uitmaken van de groep die Oekraïne steunt."
Overleg
Waarschijnlijk zal dinsdag overleg plaatsvinden tussen de Verenigde Staten en Rusland in Saoedi-Arabië. "Daar zal waarschijnlijk Oekraïne nog niet aan tafel zitten", weet Wijninga. "De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio heeft wel gezegd: als we echt gaan onderhandelen, zit zowel Oekraïne als Europa aan tafel."
Zelenski zei in een interview met NBC News dat Rusland voornemens is Polen en Litouwen binnen te vallen. "Je moet altijd voorzichtig zijn met dit soort beweringen", reageert de defensiespecialist. "Het is inderdaad zo dat er 150.000 Russische militairen aan het oefenen zijn in Belarus. Het is ook zo dat Rusland heel veel gebruikmaakt van oefenterreinen in Belarus, omdat er eigenlijk te weinig oefenterreinen in Rusland zijn."
"Zolang die troepen daar zijn, kun je wel zeggen dat er een bepaalde dreiging vanuit gaat. Maar of het op dit moment - ook vanuit Russisch perspectief - opportuun zou zijn om NAVO-landen aan te vallen, dat denk ik niet", aldus Wijninga.