Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Waarom stagneert de opmars van vleesvervangers?

Redactie

Wie minder vlees wil eten of zelfs ervoor pleit om als vegetariër door het leven te gaan, kan kiezen voor vleesvervangers. Van hamburgers, worst en zelfs kip bestaan tegenwoordig allerlei vegetarische varianten. Maar de opmars van deze producten, lijkt een halt toegeroepen te zijn. Wat is er aan de hand?

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat Nederlanders in vergelijking met vier jaar geleden, nog steeds net zo graag een stukje vlees eten bij het avondeten. Vleesvervangers hebben dus bij de meeste Nederlanders nog geen plaats gekregen op het bord.

Jaap Korteweg, de oprichter van de Vegetarische Slager, ziet dat ook. "Sinds de opkomst van vleesvervangers, is er ook een steeds sterkere tegenbeweging ontstaan. Die is in het leven geroepen door de vleesindustrie en andere organisaties die er belang bij hebben dat we vlees blijven eten. Deze beweging roept dat vleesvervangers ongezonder zouden zijn en dat is een buitengewoon effectief frame gebleken", vertelt Korteweg in Stand van Nederland: Generatie Next.

Luister hier de podcast:

Om deze content te bekijken dien je akkoord te gaan met sociale media cookies.

En zijn vleesvervangers dan ook echt ongezond? "Nee", antwoordt Korteweg daar op. "Vleesvervangers zijn over het algemeen gezonder en kunnen bijdragen aan een bewustere lifestyle. Dat is belangrijk in een maatschappij waarin we allemaal alleen maar zwaarder worden."

Korteweg vindt dan ook dat de overheid vleesvervangers meer zou moeten promoten. "Maak gezondere producten nou goedkoper en ongezondere duurder, dan krijg je vanzelf gezondere mensen."

Vlees uit het lab

Een andere, nog in de kinderschoenen staande, vleesvervanger, is vlees gemaakt van kweekvlees. Kweekvlees is een vleesproduct dat in een laboratorium gekweekt wordt uit stamcellen van dieren. Ira van Eelen is met het begrip opgegroeid. "Mijn vader zag hierin al mogelijkheden toen hij medicijnen studeerde in 1948", vertelt Van Eelen.

Na de dood van haar vader heeft Van Eelen zijn missie doorgezet, maar voet aan de grond heeft het nog niet gekregen. "Veel mensen zijn er nog niet mee bekend, ze weten niet wat het is." Op haar beurt wijst ook Van Eelen naar de overheid. "Die zou de schouders eronder moeten zetten, want dit product heeft enorme potentie waardoor uiteindelijk zowel de aarde als wijzelf alleen maar gezonder worden."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau