Hoogleraar De Wijk: 'Niet ondenkbaar dat de NAVO wordt opgeblazen'
Volgens hoogleraar internationale betrekkingen, Rob de Wijk, liggen Europa en de VS in een 'vechtscheiding'. Hoofdthema in die scheiding is de NAVO. Kan de NAVO onder de huidige spanningen nog wel blijven bestaan?
De Wijk is er duidelijk over, hij denkt namelijk dat de laatste maanden van de NAVO zijn ingegaan. "De VS blazen de NAVO op, maar de Europeanen die concluderen dat ze niets aan de Amerikanen hebben", zegt De Wijk in Café Kockelmann op NPO 2.
Volgens De Wijk past het einde van de NAVO in een patroon dat is ontstaan onder Trump. "Canada moet een Amerikaanse staat worden. Trump wil Groenland kopen en de VS wil zich terugtrekken uit internationale organisaties zoals de NAVO."
Pijnlijker, vindt De Wijk, hoe de afhankelijke positie van Europa ten aanzien van de VS ineens heel duidelijk is geworden. "Europa moet heel snel gaan inzien dat dit aan de hand is en dus ook heel snel investeren in defensie."
Volgens de veiligheidsexpert leidt het 'afhankelijkheidsprobleem' tot nog een veel groter probleem: "We zijn op het gebied van defensie chantabel geworden van de Amerikanen. Dit probleem is zo groot geworden, dat we zelfs economisch chantabel zijn."
Deze optelsom zal ertoe leiden dat waarschijnlijk Europa nog eerder de stekker uit de NAVO trekt dan de Amerikanen zelf, denkt De Wijk.
Oekraïne
De afgelopen dagen werd er ook veel gepraat over de oorlog in Oekraïne. De VS wil dat de oorlog stopt en voert daarom gesprekken met Rusland - zonder Oekraïne dus. Oekraïne moet door Rusland bezet grondgebied en zijn wens om lid te worden van de NAVO opgeven, zei de Amerikaanse defensieminister Pete Hegseth.
De Amerikanen richten zich vooral op hun eigen veiligheid in relatie tot China en de Stille Oceaan, liet Hegseth daarnaast weten. Europa en dus ook Oekraïne, is geen prioriteit meer voor de Amerikanen. "Onder de VS wordt de rol van de NAVO compleet gemarginaliseerd", aldus De Wijk.