NAVO-chef Mark Rutte ontmoet Amerikaans vicepresident JD Vance voorafgaand de veiligheidsbijeenkomst in München.
ANP
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Belangrijke veiligheidstop in München, daags na vermoedelijke aanslag, van start: 'Europa wordt in de steek gelaten'

Rick Hartkamp

Daags na de belangrijke NAVO-top met defensieministers over de oorlog in Oekraïne, start vrijdag de jaarlijkse veiligheidstop in München. Wat wordt precies besproken tijdens deze omvangrijke bijeenkomst? "Ik verwacht geen grote ontwikkelingen", zegt defensiespecialist bij HCSS Peter Wijninga in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De veiligheidsbijeenkomst in Beieren staat namelijk te boek als een informele, niet-besluitvormende conferentie. "Het is een uitwisseling van ideeën en standpunten, wat zeker nu heel belangrijk is met de ideeën van de nieuwe Amerikaanse regering."

De standpunten tussen de VS en Europa lopen steeds verder uiteen, ziet hij. "Daarom zijn open en transparante discussies belangrijk. Als er al dingen zijn die in München leiden tot nieuw beleid, zal dat in de zijkamertjes van zo'n conferentie worden besproken."

Vlak na aanslag

De bijeenkomst gaaat een dag na de vermoedelijke aanslag in München van start. Donderdag reed een 24-jarige asielzoeker uit Afghanistan op een groep betogers in, waarbij minstens 30 gewonden vielen. "Ik denk dat alle veiligheidsmaatregelen nog een keer goed onder de loep zijn genomen", reageert Wijninga. "En misschien is het hier en daar wat extra aangedikt, vooral op straat, waar dit heeft plaatsgevonden."

Desalniettemin zijn sowieso al 5000 extra agenten in de stad voor de bijeenkomst. "Of er nog veel aan gesleuteld zou moeten worden, dat weet ik niet." De belangrijke bijeenkomsten volgen elkaar in rap tempo op. Volgens de defensiespecialist is dat puur toeval. "De contactgroep van Oekraïne, ook wel de Ramstein Contact Group genoemd, komt regelmatig bij elkaar. Ook de NAVO-ministeriële vergaderingen vinden regelmatig plaats, zeker in aanloop naar de NAVO-top in juni in Den Haag. Er moet afgestemd worden wat daar wordt besproken."

'Dit is precies wat Poetin wil'

De veiligheidstop in München gebeurt tijdens geopolitieke hoogspanningen. Russisch president Vladimir Poetin en Amerikaans president Donald Trump besloten na een belletje van anderhalf uur om samen de vredesonderhandelingen te starten over Oekraïne, maar president Volodimir Zelenski laat zich niet snel de les lezen. "Het belangrijkste is dat niet alles verloopt volgens Poetins plan", reageerde hij. Volgens hem wil "Poetin er alles aan doen om de onderhandelingen enkel tussen hem en de VS te laten verlopen. Zonder ons zullen wij als soeverein land geen enkele overeenkomst aanvaarden."

Peter Wijninga
Defensiespecialist

“Er lijkt een soort nieuwe tijd aangebroken waarin expansionisme kan plaatsvinden.”

Quote delen
  • Gekopieerd

De Amerikaanse minister van Defensie Pete Hegseth zei voorafgaand de NAVO-top dat Amerika dat Oekraïne door Rusland bezet grondgebied moet opgeven én moet afzien van de wens om lid te worden van de NAVO. "Dat is precies wat Poetin wil", waarschuwt Wijninga. "Dan wordt de expansionistische politiek van hem beloond. Heel wrang, zeker als je ziet dat Amerika ook het oog heeft laten op Groenland, het Panamakanaal en Canada. Er lijkt een soort nieuwe tijd aangebroken waarin dit expansionisme kan plaatsvinden."

De opties van Zelenski slinken dus met de dag. "Hij kan de strijd voortzetten, maar zonder de steun van Amerika. Trump gaat het onmogelijk maken om de oorlog verder te voeren met behulp van Amerikaanse steun. Dan zou het volledig op Europa aankomen, maar Europa kan dat niet in zijn eentje. Dan wordt het lastig."

'Zitten op een kantelpunt'

Verschillende defensieministers gaven gisteren bij de NAVO-top aan dat ze balen van de houding van de VS. "Europa moet bij de onderhandelingen worden betrokken en dat is heel gemakkelijk te begrijpen", zei Boris Pistorius, minister van Defensie van Duitsland in Brussel.

"Ik hoop dat Nederland beseft dat we op een kantelpunt zitten", voegt journalist Sjuul Paradijs toe. Het is echt niet om te lachen. Dit is gewoon zo serieus, Europa wordt in de steek gelaten. Wij kunnen straks wel langs de grens met Oekraïne de vrede bewaren, maar als Rusland aanvalt op het Europese leger, wordt er niet geholpen."

Wijninga hamert daarom op een eensgezind Europa. "We weten dat verschillende Europese landen Oekraïne niet willen steunen, denk aan Hongarije en Slowakije. Je moet naar elkaar toegroeien, compromissen sluiten en dingen geven om iets anders terug te krijgen. Maar dat willen we in Europa op dit moment helemaal niet."

Sjuul Paradijs
Journalist

“Europa wordt in de steek gelaten. Wij kunnen straks wel langs de grens met Oekraïne de vrede bewaren, maar als Rusland aanvalt op het Europese leger, wordt er niet geholpen.”

Quote delen
  • Gekopieerd
stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau