Koffieschaarste dreigt in Nederland: 'Probleem als hardwerkende Nederland geen koffie meer kan drinken'
Koffie was al duur, maar dreigt in Nederland ook schaars te worden. Supermarkten liggen in de clinch over de inkoopprijzen, waardoor er steeds vaker lege schappen te zien zijn in de winkels.
"Nu wordt het echt problematisch, niet alleen duur, maar ook moeilijk te verkrijgen", begint Tweede Kamerlid Thierry Aartsen (VVD) met een lach in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Nederland kan niet werken zonder koffie. Het is de levensbenzine van onze maatschappij", zegt De Telegraaf-journalist Alexander Bakker.
Aartsen vervolgt op serieuzere noot: "De gemiddelde hardwerkende Nederlander begint met een kop koffie 's ochtends. Het is wel een probleem als dit niet meer kan." De prijsstijgingen worden daarnaast ingegeven door steeds meer misoogsten.
"En als het gaat om de internationale handel, zit er ook nog een klimaatprobleem achter", zegt VVD-coryfee Onno Hoes. "Maar of dat echt het probleem is, weet ik niet. Er zit veel handel en monopolies achter de koffie, maar soms moeten mensen ook wel denken: ik drink wel wat anders."
Aartsen zegt dat er sprake is van een breder probleem binnen Nederlandse supermarkten. "Bij heel veel producten zijn er enorme verschillen tussen wat boodschappen kosten in Duitsland en Nederland. We hebben een Europese markt met 27 landen, maar ook allemaal verschrikkelijk ingewikkelde regels die voorschrijven dat alle etiketten tot drie cijfers achter de komma in het Nederland moeten."
Volgens hem zijn daardoor bepaalde merkproducten als Nutella en Coca Cola tot wel "anderhalf keer duurder dan in onze buurlanden". "Daar zit een probleem en uiteindelijk is dat een probleem voor de werkende mensen."
De supermarkten willen daarom dat het mogelijk wordt een Engelstalig etiket aan te bieden. Een slecht plan, vindt Hoes. "Voor ons in de studio is dat geen probleem, maar voor heel veel andere mensen is dat wel een probleem. Dan hebben we straks een goedkoper product met een Engelstalig etiket, waar maar heel weinig mensen van weten wat er opstaat."
Aartsen denkt dat het allemaal wel meevalt. "Ik denk dat er maar heel weinig mensen zijn die voor een Nederlands product merkproducten gaat kopen. Een meerderheid kan online en met QR-codes al het een en ander vinden. 90 tot 95 procent van de Nederlanders wil liever lagere prijzen dan een etiket afgedrukt op papier in het Nederlands."