Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd
Nederland

Weinig steun voor verplicht reizen buiten spits

Redactie

De meeste Nederlanders zijn tegen verplicht reizen buiten de spits. Dat melden onderzoekers in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Slechts 26 procent van de mensen die een vragenlijst invulde, is voor dit idee. Aangepaste lestijden om de spits te vermijden kunnen op steun rekenen van ongeveer 40 procent van de mensen.

De onderzoekers legden vijftien mogelijke maatregelen voor aan groepen van ruim duizend meerderjarige Nederlanders die samen min of meer een afspiegeling van de bevolking vormen. De meeste ideeën hadden te maken met vervoer, maar de deelnemers werden bijvoorbeeld ook gevraagd naar verplichte tweedehands producten in de winkels of meer aandacht voor de gezondheid van omwonenden van industrie. Dit laatste idee kreeg van 62 procent steun.

Het idee rond verplicht reizen buiten de spits houdt in dat grote bedrijven hun werknemers verplichten om "bij alle banen waar dat enigszins kan" de spits te mijden. Het gaat daarbij om zowel het openbaar vervoer als de auto. Het kabinet werkt aan een aanpak om forenzen over de dag te spreiden, maar een plicht voor werknemers is nog geen officieel plan.

Een verplichte thuiswerkvergoeding kwam uit de test als relatief populaire manier om spitsdrukte tegen te gaan. Bijna de helft was daarvoor.

De maatregel "alleen met elektrische busjes de stad in" lijkt op het plan voor emissievrije zones dat dit jaar al is ingegaan. De meest vervuilende bedrijfswagens worden stapsgewijs uit een reeks binnensteden geweerd. Het idee om alleen nog ondernemers met elektrische busjes de stad in te laten, kan op steun rekenen van 39 procent van de Nederlanders.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau