Binnenkort een windmolen naast je achtertuin? 'Kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen'
Er is onenigheid ontstaan over de afstand die tussen woonhuizen en windmolens mag zitten. Klimaatminister Sophie Hermans (VVD) wil toch windmolens in de buurt van woonhuizen toestaan om de klimaatdoelen te halen, maar een meerderheid van de Tweede Kamer en delen van de coalitie is fel tegen. BBB-Tweede Kamerlid Henk Vermeer waarschuwt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 voor grote gezondheidsgevolgen voor bewoners.
Volgens Hermans kan ze niet anders dan deze keuze maken om de klimaatdoelen die zijn afgesproken in Parijs te halen. "Ik wil milieunormen en afstandsnormen voor windmolens, die ervoor zorgen dat mensen fijn kunnen wonen, maar dat we ook kunnen ondernemen", lichtte ze eerder haar plannen toe.
'500 meter van je huis'
"Er zijn in Europa hele verschillende normen" reageert Vermeer. "Er zijn landen die zelfs tien keer de tiphoogte gebruiken, de afstand tussen de bodem en het hoogste punt van de wiek als die helemaal bovenin staat." Denemarken gebruikt bijvoorbeeld vier keer de tiphoogte. "Hermans gaf aan dat ze niet verder wil dan twee keer de tiphoogte. Dat betekent dat zo'n grote windmolen op 500 meter afstand van je huis staat."
De nieuwste windmolens die geplaatst worden zijn namelijk 240 tot 260 meter hoog om ze rendabel te maken. "Veel onderzoeken die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden gaan over windmolens tot 150 meter. Deze grotere turbines zijn pas van de laatste jaren", vervolgt de BBB'er.
Als een windmolen rondom bedrijfswoningen wordt gebouwd, dan is het volgens Vermeer geen probleem. "En kleine windmolens op erven in het buitengebied, die vaak van metaal en hout zijn gemaakt en niet hoger zijn dan 25 meter, is ook geen probleem. Maar als je zo'n grote windturbine vlak naast je huis hebt, ervaren steeds meer mensen slaapstoornissen, die tot allerlei gezondheidsproblemen leiden."
80 procent minder locaties?
Volgens Hermans betekent het hanteren van twee keer de tiphoogte al 80 procent minder zoeklocaties. Vermeer heeft de rapporten die over het onderwerp verschenen zijn nog eens goed doorgelezen. "Bij het hanteren van vier keer de tiphoogte is 28 procent van de locaties nog beschikbaar. Dus 80 procent minder locaties met twee keer de tiphoogte klopt echt niet."
Er staan momenteel 3000 windmolens op het land in Nederland. Het BBB-Kamerlid benadrukt liever geen nieuwe te bouwen. "We hebben afgesproken dat we de klimaatdoelen moeten halen, maar we hebben zowel in het hoofdlijnenakkoord als het regeerprogramma afgesproken dat we ze niet meer op land willen hebben. En op zee alleen als dat past met de visserij. Als twintig procent van de locaties overblijft, klopt dat helemaal met wat we afgesproken hebben."
Uiteindelijk moet het gaan om de gezondheid van de inwoners van Nederland, onderstreept hij. "We moeten niet iets doordrukken waarvan de gevolgen onduidelijk zijn en waar veel maatschappelijke weerstand tegen is. Ik snap dat Hermans probeert er alles aan te doen om de juiste instrumenten in te zetten om de klimaatdoelen te halen, maar de doelen moeten wat mij betreft niet heilig zijn. De Nederlander moet vooropstaan."