Spijt van je oude tweets? Reputatiemanager Marco poetst je online imago op
Omroep WNL
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Spijt van je oude tweets? Reputatiemanager Marco poetst je online imago op

Steve Oosterkamp

Ongezien over straat gaan is bijna onmogelijk, maar je ongezien online begeven, is al helemaal een uitdaging. Overal laat je sporen achter en dat kan soms vervelende gevolgen hebben. Dat wordt duidelijk in de nieuwe aflevering van Stand van Nederland: Generation Next. Reputatiemanager Marco helpt mensen om hun online imago op te poetsen.

Wat nou als je niet tevreden bent met wat er over jou op Google staat? Dan bestaat er zoiets als het recht op vergetelheid, maar dat kost wel flink wat werk. Heb je daar geen zin in? Dan kan je terecht bij Marco Juffermans. Hij weet daar wel raad mee. Marco zorgt ervoor dat de zoekresultaten op jouw naam er piekfijn uitzien. Eventuele negatieve berichten verwijst hij naar de krochten van het internet.

Wat als er negatieve resultaten oppoppen bij een zoekopdracht op jouw naam? "Op dat soort berichten zou ik het 'recht om vergeten te worden' loslaten", legt Marco uit. "Dan plaatsen we een verzoek bij Google dat op jouw naam een bepaald bericht niet geïndexeerd hoeft te worden. Dan blijft het wel op de website staan waar het staat, maar Google laat het niet meer zien."

Marco Juffermans
Reputatiemanager

“Ondernemers kloppen bij mij aan met verhalen die volgens hen niet kloppen. Maar ook vermogende Nederlanders die in de Quote500 staan en daardoor risico lopen op kidnapping.”

Quote delen
  • Gekopieerd

Ethisch verantwoord?

Het verbergen van bepaalde zoekresultaten roept ook de vraag op hoe ethisch verantwoord dat eigenlijk is. Stel dat je als werkgever een nieuwe medewerker wilt aannemen, dan heb je ook het recht om te weten met wie je te maken hebt. In hoeverre strookt dat met het verbergen van bepaalde negatieve berichten? Volgens Marco weegt het recht op vergetelheid meestal zwaarder. "Jonge mensen doen wel eens rare dingen. Dat wordt door vriendjes gefilmd en kan op internet terechtkomen."

Het zijn vooral ondernemers die bij Marco aankloppen om hun online imago op te poetsen. "Dan gaat het om verhalen die volgens de ondernemer niet kloppen, of waarin ze zwart worden gemaakt. Maar ook de bakker op de hoek die één keer een verkeerd broodje heeft verkocht met een slechte recensie." Ook krijgt Marco regelmatig vragen van bestuurders. "Mensen die hoge bonussen hebben gekregen, bijvoorbeeld. Vermogende Nederlanders die in de Quote500 staan en daardoor risico lopen op kidnapping."

Google jezelf

Het belang van een ongeschonden online imago is groot en hangt sterk samen met het delen van privacygevoelige informatie. Cybersecuritydeskundige Dave Maasland weet alles van privacy, anonimiteit en datasporen. "Op het moment dat je wil weten wie iemand is of wat iemand doet, dan ga je iemand opzoeken. Als je wat minder zorgvuldig bent omgegaan met je privacy, heb je misschien wel dingen vrijgegeven waarvan je het niet meer weet of niet meer wilt. Denk aan oude tweets van toen je voetbalclub verloor, waar je heel erg boos over was. Daarbij heb je misschien wel scheldwoorden gebruikt."

Luister nu naar de podcast:

Om deze content te bekijken dien je akkoord te gaan met sociale media cookies.

Bewustzijn speelt een grote rol daarbij en het kan helpen om regelmatig even te checken hoe jouw naam uit de koker komt op Google. Dave: "Zorg dat je privacybewust ben en regelmatig even de tijd neemt om te checken wat er over jou te zien is. Als je jezelf googelt, zie je welke online voetafdruk je hebt achtergelaten. En dat kan nogal eens voor verrassingen zorgen."

Check je apps

Heb je geen zin om de portemonnee te trekken voor een piekfijn online imago? Dan heeft Dave nog meer tips voor je. "Ga eens door je telefoon heen en check welke apps allemaal toegang hebben tot jouw locatie en je microfoon. Als je ze niet gebruikt, verwijder ze dan ook. Het zijn kleine stapjes die je kunt zetten, maar zo beperk je al die voetstappen die je achterlaat."

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau