Reputatiemanager Marco Juffermans in Stand van Nederland.
WNL
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Schadende berichten over jou online? Dit is de oplossing

Rick Hartkamp

Wat nou als je niet tevreden bent met wat online allemaal over jou te vinden is? Dan biedt een reputatiemanager wellicht de uitkomst. Zo'n persoon maakt gebruik van het 'recht op vergetelheid', wat inhoudt dat content die over jou te vinden is mogelijk offline gehaald kan worden.

Reputatiemanager Marco Juffermans brengt negatieve berichten over jou naar de krochten van het internet. "We kunnen een verzoek plaatsen bij Google dat op jouw naam een bepaald bericht niet geïndexeerd moet worden", legt Juffermans uit in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Maar is dat wel ethisch verantwoord? Stel, je bent een werkgever en je wilt een nieuw persoon aannemen, heb je dan niet het recht om te weten met wie je te maken hebt? Juffermans is het daarmee eens, maar "mensen doen weleens rare dingen. Dat wordt dan gefilmd en kan op het internet terechtkomen. Dan vind ik dat die persoon het recht heeft om dat eraf te halen."

Wie ontvangt hij allemaal?

Juffermans ontvangt onder andere ondernemers waarvan online verhalen staan die niet kloppen. "Ze worden zwartgemaakt en willen hun kant van het verhaal laten horen." Als vervolgens een verzoek bij Google wordt ingediend, blijft alles wel op de website staan waar het staat, "maar Google laat het vervolgens niet meer zien".

Bestuurders, mensen die hoge bonussen hebben gekregen en vermogende Nederlanders die in de Quote 500 staan kloppen ook bij hem aan. "Zij lopen door hun vermogen bijvoorbeeld risico op kidnapping van hun kinderen." Maar ook de bakker op de hoek weet Juffermans weleens te vinden. "Die bijvoorbeeld één keer een verkeerd broodje heeft verkocht en een slechte recensie heeft, terwijl diegene gewoon een keer pech had."

Luister nu naar de podcast:

Om deze content te bekijken dien je akkoord te gaan met sociale media cookies.

Vervolgens schrijft de reputatiemanager een goede recensie. "Maar dan ga ik natuurlijk wel eerst dat brood proeven. Wij lunchen daardoor hier iedere dag inmiddels gratis", zegt hij met een knipoog.

'Oude tweets van vroeger'

Kortom, een brandschoon online imago is te koop. Maar als je daar niet het geld voor hebt of niet de portemonnee voor wilt trekken, is het belangrijk om bewust om te gaan met je privacy en wat je online deelt, benadrukt privacy-expert Dave Maasland. "Imago en privacy zijn vandaag de dag onlosmakelijk met elkaar verbonden."

"Als jij wilt weten wie iemand is of wat iemand doet, zoek je iemand op", vervolgt hij. "Als jij minder zorgvuldig bent omgegaan met je privacy, heb jij misschien wel dingen vrijgegeven waarvan je helemaal niet meer weet dat je dat hebt gedaan of dat niet meer wilt. Denk aan oude tweets van vroeger of foto's waarvan je dacht dat die online niet vindbaar waren."

Deze tips kunnen helpen

Hij noemt een aantal kleine stappen die kunnen helpen. "Als je jezelf even googelt, zie je je eigen voetafdrukken die je allemaal hebt achtergelaten. Dat kan nog weleens voor verrassende resultaten zorgen."

Daarnaast spoort hij aan om kritisch naar de apps op je smartphone te kijken. "Check eens welke apps allemaal toegang hebben tot jouw locatie en welke applicaties toegang tot je microfoon hebben. Als je die apps niet gebruikt, verwijder ze dan. Zo beperk je alle voetstappen die je online achterlaat. Het gaat erom dat er meer op langere termijn wordt nagedacht. De beloning kan dan heel groot zijn."

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau