Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Steeds meer mensen verlaten de Randstad: 'Nederland heeft ook zoveel moois te bieden'

Hans Stehouwer

Als we verhuizen, dan vertrekken we uit de grote steden in Nederland. Dat blijkt uit CBS-cijfers die het AD boven tafel heeft gehaald.

Nederlanders, die afgelopen jaar verhuisden naar een andere gemeente, deden dat in ieder geval niet naar Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Groningen of Tilburg, zo schrijft de krant. Deze steden trekken jongvolwassenen aan, maar raken jonge gezinnen kwijt. Nederlanders die naar een grote stad trokken kozen voor Almere, Nijmegen en Breda.

Onbetaalbaar

Thom van Campen, Tweede Kamerlid namens de VVD, snapt die trend heel goed. "Ik woon zelf in Zwolle en ik ga er iedere donderdag als het even kan weer met gierende banden vanuit Den Haag naartoe", vertelt hij op de bank van Goedemorgen Nederland op NPO 1. 

"De Randstad is onbetaalbaar geworden", ziet Van Campen de oorzaak van het massaal wegtrekken uit het grootstedelijke gebied in Nederland. "De woningen zijn er niet meer. En Nederland heeft daarbij ook zoveel moois te bieden."

'Al lang gaande'

De suburbanisatie is niks nieuws, weet Laura Bromet van GroenLinks-PvdA. "Mijn vader en moeder zijn in 1968 uit Amsterdam vertrokken, naar Waterland, daar wonen we nog met de hele familie. Dus het is iets wat eigenlijk al heel lang gaande is."

Goedele Liekens merkt een zelfde trend in België en vermoedt dat corona ook een rol heeft gespeeld. "Je had een tijd dat die hele dure chique appartementen in de steden echt hot waren. Die zaten daar maar in hun huizen. Bij ons zie je dat alle huizen op het platteland steeds meer gewild zijn en ook duurder en duurder worden."

Flevoland is wederom de provincie waar het aantal inwoners het hardst groeit, maar ook hier groeide het aantal inwoners minder hard dan een jaar eerder. En dat geldt eigenlijk voor bijna alle provincies, vooral in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht nam de bevolkingsgroei hard af. De uitzonderingen zijn Noord-Brabant, Overijssel, Drenthe en Zeeland. Bovendien groeit het aantal inwoners van Noord-Brabant uitsluitend door buitenlandse migratie.

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau