Foto van vijf verdachten uit 1988.
ANP
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Kentekenhobby zorgt mogelijk alsnog voor doorbraak in onderzoek naar beruchte Bende van Nijvel

Rick Hartkamp

Het onderzoek naar de Bende van Nijvel wordt toch niet stopgezet. Een kentekenplaat op een auto die mogelijk is gebruikt door één van de daders kan alsnog tot een doorbraak leiden. Dat komt doordat twee mannen, die toen jongetjes van 7 en 9 jaar waren, als hobby nummerplaten van alle auto's die voorbijkwamen in hun straat opschreven.

De roofbende hield heel België in de jaren 80 in zijn greep. Ze vermoordden tussen 1982 en 1985 in totaal 28 mensen en er vielen tientallen gewonden. Een overval op een supermarkt in Aalst op 9 november 1985 was het toppunt, waarbij acht mensen werden doodgeschoten. Daaronder waren twee meisjes van 9 en 14 jaar.

Diezelfde avond hebben de jongetjes de kentekenplaat genoteerd in hun schriftje. De knullen hadden op die beruchte avond een Volkswagen Golf en een lichtgekleurde Mercedes voorbij zien rijden. Ze schreven van de Golf de hele nummerplaat op en van de Mercedes, die overigens een Nederlands kenteken had, de helft van het nummerbord.

"De vader van deze jongens zag 's avonds op het nieuws wat er gebeurd was en is met dat schriftje naar de politie gegaan", zegt Goedele Liekens in Goedemorgen Nederland op NPO 1 over de spraakmakende zaak. "Ze hebben één van die nummerplaten nagekeken en van welk bedrijf deze afkomstig was, maar daar stopte het. Ze hebben niet met het bedrijf gebeld en wie met die auto reed op dat moment. Het onderzoek rammelt aan alle kanten."

Politiek terrorisme?

Liekens herinnert zich dat het hele land met de bende bezig was. "Je durfde haast niet meer naar de winkel te gaan. De verhouding tussen het geweld en de buit was helemaal niet gerechtvaardigd. De politie, destijds hadden we nog de Rijkswacht, de gerechtelijke politie, deed nauwelijks iets."

Na verloop van tijd ontstond onder Belgische burgers de gedachte dat de overvallen "een soort politiek terrorisme waren", vertelt Liekens. "Mensen zouden geïnfiltreerd zijn bij de politie, die zelf de aanslagen pleegden. Men begon te denken dat het aanslagen waren om het land te destabiliseren."

'Het is een Belgenmop'

Veertig jaar later werd aangekondigd dat het lopende onderzoek naar de bende werd stopgezet. "Dat onderzoek was van begin af een lachertje. Het is een Belgenmop. Alles wat fout kon gaan, ging fout."

Liekens vertelt dat er onder andere rivaliteit was tussen verschillende politiezones, omdat de aanslagen op meerdere plekken in België werden gepleegd. "Nijvel is Franstalig. Die politie zond informatie dan weer niet door naar de Vlamingen, anders konden zij met de eer strijken."

Goedele Liekens
Seksuoloog

“Mensen zouden geïnfiltreerd zijn bij de politie, die zelf de aanslagen pleegden. Men begon te denken dat het aanslagen waren om België te destabiliseren.”

Quote delen
  • Gekopieerd

Mede daarom werden ook mogelijk cruciale nummerplaten niet nagekeken. De jongens zijn daarom destijds nooit ondervraagd. Nu worden ze toch gehoord, na aandringen van de advocaat van één van de nabestaanden van de slachtoffers. Eerder werd door rechercheurs gezegd dat het verhaal van de jongens niet kon kloppen, omdat het te donker zou zijn geweest op het tijdstip waarvan de jongens zeiden dat de auto's langsreden.

Bekentenis op sterfbed?

Binnen de onderzoeksteams voerde wellicht een andere agenda de boventoon, zegt Liekens. "Agenten die dicht op een spoor zaten werden opeens overgeplaatst. Er zijn linken gelegd naar politici die erbij betrokken zouden zijn geweest, net als Rijkswachters. Drie Rijkswachters zijn dertig jaar later zwaar ondervraagd, waarvan één op zijn sterfbed eigenlijk toegaf aan de overvallen meegewerkt te hebben."

Door al het bureaucratisch geneuzel is in de loop der jaren een dossier van meer dan één miljoen pagina's ontstaan. Om alsnog een doorbraak te forceren, werd het onderzoek in 2018 overgedragen aan het Belgische federale parket, maar zij besloten in juni 2024 de zaak op te schorten, omdat ze er geen vertrouwen meer in hadden.

'Het is te laat'

Ondanks de heropening van de beruchte zaak heeft Liekens weinig hoop dat er nu wel een doorbraak komt. "Het is te laat en er is veel te veel tegengewerkt."

De Bende van Nijvel dankt zijn naam aan een overval op een supermarkt in Nijvel in 1983. Een agent en twee omstanders werden daarbij doodgeschoten. Een saillant feitje is dat in Franstalig België de bende een andere naam heeft: 'Les tueries du Brabant', ofwel 'De moorden van Brabant'.

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau