Minister Van Hijum: 'Moeten laaggeschoolde arbeidsmigrant meer gaan weren'
Duizenden mensen uit voornamelijk Oost-Europa werken onder slechte omstandigheden in Nederland. Als ze ziek worden of hun baan verliezen, blijven velen van hen in Nederland hangen met vaak dakloosheid tot gevolg. Minister van Sociale Zaken Eddy van Hijum wil dat er aan de poort een strengere selectie komt wie wel en wie niet het land binnenkomt om te werken.
Drie op de vijf daklozen in Nederland is een voormalig arbeidsmigrant. Die aantallen gaan naar verwachting alleen maar stijgen, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eerder deze week.
Van Hijum noemt deze groeiende groep een "enorm probleem". "Deze mensen zijn in eerste instantie uitgebuit. Ze hebben onder heel slechte omstandigheden gewoond en gewerkt in Nederland en zijn vervolgens blijven plakken toen ze hun baan verloren", zegt Van Hijum in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Nederland had veel eerder iets aan het probleem moeten doen, vindt hij. "Een paar jaar geleden, toen het WK in Qatar werd georganiseerd, hadden we veel kritiek op dat land vanwege de slechte arbeidsomstandigheden van de migranten die de stadia daar bouwden. Maar als we kijken naar ons eigen land, dan valt daar nog heel veel op af te dingen."
Tekst gaat verder onder de X.
"Duizenden arbeidsmigranten worden slecht behandeld in ons land. Een paar jaar geleden hadden we om diezelfde reden heel veel kritiek op Qatar, maar als we kijken naar onze eigen bedrijven en hoe zij omgaan met buitenlandse werknemers, dan valt daar heel veel op af te dingen",… pic.twitter.com/B2XVP9sXrB
— WNL Vandaag (@WNLVandaag) January 29, 2025
De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil dat er strengere regels komen om arbeidsmigranten aan te stellen. "Het loont op dit moment nog te veel om mensen over te laten komen. Boetes moeten omhoog en uitzendbureaus moeten een waarborgsom van honderdduizend euro gaan betalen voordat ze kunnen starten. Daarnaast moet er veel meer toezicht komen op sectoren die veel gebruikmaken van deze laaggeschoolde arbeiders." Over het algemeen werken zij in de tuinbouwsector en de vleesindustrie.
Boetes
De minister kwam al met plannen. Per 1 februari kunnen bedrijven die niet voldoen aan de regels een flinke boete verwachten. Per illegale werknemer moet een bedrijf dan elfduizend euro betalen.
Van Hijum stelt de vraag of Nederland deze laaggeschoolde werkers nog wel moet willen. "We moeten aan de economie van de toekomst denken en dat is een kenniseconomie. De hooggeschoolde kennismigrant moeten we daarom meer gaan aantrekken."
Bedrijven zoals ASML kunnen op die manier groeien en daar profiteert uiteindelijk de Nederlandse economie van, stelt de minister.