Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Suriname krijgt hulp van Nederland met digitaliseren erfgoed: 'Het ontbreekt aan de middelen'

Redactie

In Paramaribo staan geluidsbanden en oude beeldopnames niet alleen te verstoffen, maar ook 'vocht te happen'. Om te voorkomen dat dit erfgoed verloren gaat, steekt Nederland een helpende hand toe met het digitaliseren van het nationaal erfgoed.

"Ik vind het prachtig wat jullie doen. Dit is wat Suriname nodig heeft voor de opbouw", zegt de Surinaamse president Santokhi verheugt in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "We zijn heel blij dat we dit als landen samen kunnen doen."

Als er namelijk niet snel iets gebeurt met het oude audiovisuele archief, waarin het erfgoed van het land in ligt opgeslagen, dan vergaat het materiaal simpelweg. "Wij hebben hier een goed klimaat om audiovisuele banden te bewaren, maar daar in Suriname is het ontzettend vochtig", zegt directeur van Beeld en Geluid Eppo van Nispen tot Sevenaer. "Dozen die beschimmeld zijn door het vocht, zijn eigenlijk al niet meer te redden."

Eppo van Nispen tot Sevenaer
Directeur Beeld en Geluid

“Je moet weten waar je vandaan komt, pas dan weet je waar je naartoe moet. Voor Suriname is het heel belangrijk dat ze een eigen geheugen opbouwen.”

Quote delen
  • Gekopieerd

Maar Suriname heeft op dit moment die middelen niet om een digitaliseringsslag te maken en daarom is de hulp van Beeld en Geluid ingeschakeld. "In Suriname zijn ze er verantwoordelijk voor dat het goed gaat en wij helpen ze daarbij. Ze doen overigens echt hun best met alles wat ze voor handen hebben om het materiaal te redden, maar het is niet voldoende."

Het erfgoed bewaren is volgens de Beeld en Geluid-directeur ontzettend belangrijk. "Je moet weten waar je vandaan komt, pas dan weet je waar je naartoe moet. Voor Suriname is het heel belangrijk dat ze een eigen geheugen opbouwen." Want dat geheugen is onderdeel van de identiteit van een land, zegt hij.

Filmmakers geholpen

Het is overigens niet voor het eerst dat Beeld en Geluid Suriname een uitgestoken hand reikt. Al eerder werd er hulp geboden bij het goed opslaan van het archief. De digitalisering van archiefmateriaal helpt filmmakers bij het maken van nieuwe producties, zoals de in 2023 verschenen film Moeder Suriname van regisseur Tessa Leuwsha.

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau