Frans Meijer (72) wist tot zijn vijftiende niets over het oorlogsverleden van zijn vader: 'Praten deed hij niet'
Maandag is het tachtig jaar geleden dat het Rode Leger vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau bevrijdde. Nog maar weinig overlevenden kunnen dat nu nog navertellen, maar hun nazaten wel. Eén van die nazaten is de Rotterdamse oud-bibliotheekdirecteur Frans Meijer. "Mijn vader heeft zijn vrouw en kind verloren in Auschwitz."
"Direct bij aankomst zijn zijn vrouw en kind vergast", vertelt Meijer in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. "Mijn vader wist zelf te overleven door zich voor te doen als handwerkman. Hij mocht daar dus aan het werk en werd later de apotheker van Westerbork genoemd, die Theresienstadt en Auschwitz overleefde." Na de oorlog hertrouwde zijn vader. Meijer is het jongste kind uit dat tweede huwelijk.
Meijer wist tot en met zijn vijftiende niets over het verleden van zijn vader. "In huis hingen wel foto's van zijn overleden zoon, maar daar werd niet over gepraat. Ik wist niet wie dat jongetje op de foto was. Ik wist niet eens dat mijn vader Joods was."
'Mijn vader ging praten'
Naarmate zijn vader ouder werd, kwamen er steeds meer details over het oorlogsverleden van zijn vader naar boven. "Mijn vader ging praten en vertelde dat zijn overleden zoontje Leo heette, net zoals mijn oudste broer. Toen mijn broer dat ontdekte, had hij het daar moeilijk mee."
Frans oudste broer heeft hun vader veel geïnterviewd. "Zo ontdekten we dat mijn vader en zijn gezin eerst twee jaar in Westerbork verbleef. Mijn vader mocht af en toe weg omdat hij als apotheker medicijnen mocht ophalen. De Duitsers vertrouwden erop dat hij terug zou komen omdat zijn vrouw en kind in Westerbork zaten." Na twee jaar werd het gezin alsnog gedeporteerd.
Al die gesprekken en opgediepte documenten legde hij zorgvuldig vast. De documenten zijn uiteindelijk overgebracht naar herinneringscentrum Westerbork.
Boekje
"In 2012 benaderde het centrum ons of ze het verhaal over onze halfbroer Leo in een kinderboek mochten gieten. Daar zeiden we direct ja op." En zo werd het boekje 'Groeten van Leo' uitgebracht. Op de kaft prijkt een foto van het jongetje en in het boek zelf zijn foto's en briefjes van hem te vinden. Van dat boekje zijn inmiddels 12 drukken verschenen.
Zelf gaat Meijer veel langs basisschoolklassen om te vertellen over de oorlog en over zijn halfbroer. "Het is erg dankbaar omdat te mogen doen."