Explosieve stijging kosten kinderopvang in 2026: 'De hoofdvraag is: kunnen gezinnen rondkomen?'
Ouders gaan volgend jaar honderden euro's meer betalen voor de kinderopvang, meldt De Telegraaf. CDA-leider Henri Bontenbal pleit niet meteen voor het verhogen van de toeslagen. "De hoofdvraag is: kunnen gezinnen rondkomen?"
Hoewel de kinderopvang duurder wordt, worden de toeslagen voor een jaar bevroren. Ouderverenigingen en brancheorganisaties slaan alarm. In een brief aan de Tweede Kamer roepen zij op om het besluit om niet te indexeren in 2026 terug te draaien.
Ouders die volgend jaar drie dagen per week één kind naar de dagopvang brengen, zullen bijna duizend euro per jaar meer uit eigen zak moeten betalen, blijkt uit een voorbeeldberekening van kinderopvangspecialist Ed Buitenhek. Voor ouders met een inkomen tot 20.000 euro betekent dit een verdubbeling van de eigen bijdrage, schrijft de krant.
Het kabinet vindt het "passend" om de kinderopvangtoeslag in 2026 te bevriezen, omdat er in 2024 al extra is geïnvesteerd. In dat jaar werden de tarieven met 508 miljoen euro verhoogd, bovenop de gebruikelijke indexering. Bovendien wordt de opvang vanaf 2027 nagenoeg gratis voor alle werkende ouders. Dat kost zo'n 2,9 miljard euro per jaar.
'Kernvraag is: kun je een gezin draaiende houden?'
"Dit is absoluut niet fijn", zegt CDA-leider Henri Bontenbal over de oplopende opvangkosten. Toch pleit hij nog niet voor het verhogen van de toeslagen. "Ik denk dat je het in een breder plaatje moet bekijken. De kernvraag is: kun je een gezin draaiende houden?"
Wel denkt hij dat de oplopende kosten "ongetwijfeld" tot discussie gaan leiden in de Tweede Kamer. "Als de kosten sterk stijgen en het inkomen stijgt niet mee, dan wordt het ingewikkelder om het rond te breien", begrijpt Bontenbal.
Geboortecijfer
Journalist Yoeri Albrecht vindt het een verkeerde zaak dat de kosten volgend jaar zo hard oplopen. "Bijna iedereen in Nederland maakt zich zorgen over het teruglopende geboortecijfer. Dat is economisch niet goed en het heeft met migratie te maken. Iedereen hoor je erover dat dat echt een zorg is. En ik denk dat voor een heel belangrijk deel komt omdat de kinderopvang zo duur is."
Hij vreest dat vrouwen de dupe worden. "Arbeidsdeelname van de vrouw is minder", waarschuwt de directeur van debatcentrum De Balie. "Ik dacht dat we bijna allemaal in Nederland vonden: je moet het mogelijk maken dat kinderen niet zo'n enorme armoedeval zijn. Het is gek dat we er geen oplossing voor kunnen vinden."
'Het geld klotst niet tegen de plinten'
Bontenbal vindt het belangrijk dat de bijna gratis kinderopvang in 2027 wordt ingevoerd. "Of het met het personeelstekort kan, is nu de discussie. Tegelijkertijd: het blijft belangrijk om te doen. Je wil dat iedereen kan deelnemen. We hebben heel veel mensen nodig op de arbeidsmarkt."
Maar, benadrukt de CDA-leider: "Je hoort mij niet meteen zeggen dat ik pleit om de toeslagen te verhogen. Als ik zeg dat ik ergens meer geld ga uitgeven, moet ik er ook meteen bij vertellen waar ik het ga halen, anders wordt het gratis bier."
"We moeten bekijken waar het kan", zegt Bontenbal over het verlichten van de kosten. "Het kabinet zoekt naar bezuinigen, of in ieder geval willen ze niet nog meer geld uitgeven. Het geld klotst in Nederland niet tegen de plinten."