ANP
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Sterrenkundige haalt uit naar Trump en Musk: 'Mens op mars is wetenschappelijk niet interessant'

Peter Visser

Dat Donald Trump naar Mars wil, is niets anders dan symboolpolitiek. Dat zegt hoogleraar theoretische sterrenkunde Vincent Icke in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Het is wetenschappelijk niet interessant. We weten al dat het kan."

"We zullen ons lot volgen tot in de sterren. We lanceren Amerikaanse astronauten om de Amerikaanse vlag te laten wapperen op de planeet Mars", zei president Trump gisteren tijdens zijn inauguratiespeech. Miljardair en (ruimtevaart)ondernemer Elon Musk, die vlak achter Trump stond, stak zijn duimen in de lucht. 

Volgens Icke is het voornemen totaal overbodig. "NASA heeft op Mars een aantal karretjes neergezet, waarmee de planeet al is onderzocht. Dat is wetenschap. Je gebruikt instrumenten, niet een of andere grapjas in zo'n pak die daar een beetje gaat rondbanjeren", verzucht de hoogleraar. 

"Wat ik het meest opmerkelijke vind, is de uitspraak 'manifest destiny' die de president gebruikt", gaat Icke verder. "Manifest destiny betekende in de achttiende en negentiende eeuw het volledig verwijderen van de oorspronkelijke Indiaanse bevolking van het continent."

De hoogleraar wantrouwt Trump. "Dat hij dat opnieuw gebruikt in het kader van Mars, geeft natuurlijk wel zijn manier van denken aan. Verwoesten, in beslag nemen, in plaats van wat een eerlijk mens zou moeten doen: onderzoeken. Het is zó fout. Ik heb er niet eens Nederlandse woorden voor."

Ruimterace

Volgens Icke is er een nieuwe ruimterace aan de gang, tussen miljardairs Musk (SpaceX) en Jeffrey Bezos (Blue Origin). Dat het mogelijk is om naar Mars te gaan, staat volgens hem vast. "Het is zonder twijfel mogelijk. Je kunt erheen. Er zijn al duizenden mensen die zich hebben aangemeld als vrijwilliger om te gaan. We weten ook met absolute zekerheid dat het onmogelijk is om terug te komen."

"Ik kan mij voorstellen dat iemand voldoende avonturier is om te zeggen: het kan mij niet boeien dat ik niet terugkom, ik wil de eerste persoon zijn om op de planeet Mars te staan." Zelf zou Icke niet gaan. "Ik heb een gezin, joh. Ik pieker er niet over."

Maar naar Mars gaan is "puur een kwestie van techniek", zegt hij. "En dus is het puur een kwestie van geld. Gewoon voldoende flapjes uittellen en het kan. Daarom is het ook wetenschappelijk niet interessant. We weten al dat het kan. Waarom zou je het doen?"

Massatoerisme naar de maan?

Ondertussen proberen Musk en Bezos mensen naar de maan te brengen. "Er zijn een aantal mensen die rijker zijn dan goed voor ze is en ook rijker zijn dan goed is voor de planeet. Die willen naar de maan om daar de toerist uit te hangen. Je zou zeggen: dat moet kunnen", zegt Icke.

Maar hij maakt zich zorgen. "Ik denk dat een aantal van die mensen op zoek willen gaan naar de plek waar Neil Armstrong en Buzz Aldrin voor het eerst zijn geland. De voetafdruk ligt in poeder, het oppervlak van de maan is een soort stof. Die voetafdruk blijft daar, want er is geen weer, geen atmosfeer, geen oceaan, niks. De allerkleinste verstoring zal al genoeg zijn om het te vernietigen. Dat zou heel jammer zijn."

De maan is inmiddels aangemerkt als bedreigd erfgoed. Of toerisme een bedreiging vormt voor de maan, hangt volgens Icke af van wie je het vraagt. "De Verenigde Naties hebben vastgesteld dat de maan werelderfgoed is, maar meneer Musk en consorten trekken zich daar helemaal niks van aan. Er is ook geen politie in de ruimte om je tegen te houden. Het is heel treurig dat dit risico bestaat."

'Ik word daar heel boos van'

Volgens Icke kunnen we niks doen om commerciële vluchten naar de maan tegen te gaan. "Het is gewoon een privéonderneming", doelt hij op SpaceX van Musk. De hoogleraar ziet dat in het kielzog van Musk met name in de VS de laatste jaren anders wordt gedacht over ruimtereizen. "Er is een enorme omslag."

Hij legt uit: "Toen de eerste landing op de maan was, was de uitspraak van NASA: we came in peace for all mankind (we komen in vrede voor de gehele mensheid, red.)Zo is het. Het is fantastisch dat iemand die uitspraak kan doen. Nu gaat daar dus iemand heen, niet namens de gehele mensheid, maar namens één mens."

Vincent Icke
Vincent Icke
Hoogleraar theoretische sterrenkunde

“Het is wetenschappelijk niet interessant. We weten al dat het kan. Waarom zou je het doen?”

Quote delen
  • Gekopieerd

Hij hekelt de commercie. "Dat is toch geen manier van ambassadeur zijn? Ik word daar heel boos van. Boos zijn helpt natuurlijk net zo min als verdrietig zijn, maar ik kan mij gewoon mentaal niet voorstellen dat iemand dit zo willen."

Icke zou bedanken voor de mogelijkheid. "Stel je voor dat Musk zegt: Vincent, jij met je grote bek, ik schrijf een aantal miljarden uit, jij mag naar de maan en terug om daar rond te lopen. Dan zou ik zeggen: dankjewel, maar dat doe ik niet. Dat iemand anders dat wel wil... Ik kan er gewoon echt niet bij dat verwoesten iets is wat iemand leuk vindt."

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau