De eerste supporters verzamelen zich in de kou al voor het Capitool.
ANP
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Koudegolf teistert Washington D.C. tijdens inauguratie Trump, dit gaat er anders

Rick Hartkamp

De inauguratie van Donald Trump zal dit jaar anders gaan dan andere jaren. Door de koudegolf die over de oostkant van de Verenigde Staten raast is de ceremonie naar binnen verplaatst. In Washington D.C. komt de temperatuur vandaag niet boven de min vier graden Celsius uit. "Door een scherpe poolwind is de gevoelstemperatuur min vijftien", vertelt Amerikakenner Willem Post in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Trump wordt om 18.00 uur Nederlandse tijd geïnaugureerd voor zijn tweede presidentstermijn. In plaats van de traditionele plek aan de westkant van het Capitool, die sinds de inauguratie van Ronald Reagan in 1981 wordt gebruikt als de ceremoniële locatie, wordt de traditionele eed dit jaar dus binnen afgelegd. Trump heeft gezegd geen risico te willen lopen met de honderdduizenden mensen die op het evenement afkomen.

Dat terwijl buiten de deuren van het Capitool nog steeds een grote mensenmenigte wordt verwacht. "Het is een groot feest, dat heeft Trump allemaal losgemaakt. Een hele grote schare aan aanhangers komt opdagen. Mensen pochen dat ze een ticket hebben weten te bemachtigen, zodat iedereen weet dat ze er wel bij hadden kunnen zijn", weet Post.

Hoe ziet de dag eruit voor Trump?

Voor het afleggen van de eed is in de ochtend een kerkdienst, in een kerkje tegenover het Witte Huis. Daar moet Trump aanwezig zijn met zijn echtgenote Melania, waarna ze een kopje thee gaan drinken bij de Bidens. "Joe Bidens' presidentschap is al verschrompeld, want Trump trekt aan de touwtjes." Na de ceremonie vinden allerlei activiteiten plaats, waaronder drie dansfeesten.

Zondagavond was er al een groot feest in de Capital One Arena in de binnenstad van Washington. "Een ware Make America Great Again-rally waar Trump vertelde dat vandaag de mooiste dag wordt die men maar kan bedenken."

Terug in de tijd

Het is weleens eerder gebeurd dat de inauguratie naar binnen werd verplaatst. "Onder Reagan gebeurde dat ook een keer", blikt Post terug. In 1985, tijdens de tweede beëdiging van Reagan, was er ook een koudegolf die over Washington D.C. raasde. Ook toen werd besloten het evenement naar binnen te verplaatsen.

Als we verder terug in de tijd kijken, blijkt dat extreme kou niet per se een belemmering hoeft te zijn. Toen in januari 1961 John F. Kennedy zijn inauguratiespeech gaf, bevroor het publiek zowat vast op de plek waar ze stonden. "Kennedy wilde natuurlijk dynamiek en jeugdigheid uitstralen. Zijn adviseurs zeiden dat hij een stevige jas aan moest trekken, omdat het veel te koud was. Maar het was natuurlijk ook een jonge president."

Longontsteking na inauguratie

Toch is extreem winterweer ook voor presidenten niet zonder gevaren. In 1841 zorgde de vrieskou er tijdens de inauguratiespeech van William Henry Harrison voor dat hij een longontsteking opliep. "Hij ging buiten in de kou een toespraak van wel een uur houden. Een maand later overleed hij. Dat wordt toegeschreven aan die inauguratietoespraak", zegt Post.

Zijn presidentstermijn was de kortste in de geschiedenis van de VS. Er gaan ook andere theorieën de ronde, zoals dat hij tijdens een ochtendwandeling in een stortbui terechtkwam en daardoor ziek werd.

Wilders niet uitgenodigd?

De kou weerhoudt regeringsleiders van over de hele wereld niet om af te reizen naar Washington. "Leiders uit Europa, zoals Giorgia Meloni, maar ook de Argentijnse president Javier Milei zijn uitgenodigd. Trump geeft hiermee het signaal dat het Trumpisme zich uitspreidt over de wereld."

Ondanks dat de inauguratie een groot feest voor geestverwanten lijkt te worden, is PVV-leider Geert Wilders niet uitgenodigd. Althans, dat beweert hij zelf. "Dat is opmerkelijk, want je leest in andere verklaringen in andere landen dat zijn naam wel op de lijst staat", aldus Post.

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau