Tata Steel moet inkrimpen als transitie niet lukt: 'Grote consequenties voor bedrijf én Nederland'
Tata Steel moet behoorlijk inkrimpen in Nederland als de ruimte die de staalfabrikant nodig heeft voor zijn verduurzamingsplannen niet wordt gecreëerd. Dat zegt CEO Hans van den Berg in WNL Op Zondag op NPO 1. "Dat heeft grote consequenties voor het bedrijf én voor Nederland."
"Het bedrijf zal dan aanzienlijk kleiner moeten worden", vervolgt hij. Tata Steel zorgt voor ongeveer 50.000 gezinnen voor bestaanszekerheid. "Het materiaal moet je dan ergens anders vandaan halen, wat met meer CO2-uitstoot en meer vervuiling wordt gemaakt. We hebben staal hard nodig en het is daarom belangrijk om de energietransitie zelf te maken, omdat er klimaatproblemen zijn."
Plan van de staalfabrikant
Tata Steel moet voldoen aan onder meer stijgende CO2-kosten en het klimaatakkoord. "Daar willen we aan voldoen en daar hebben we een plan voor", zegt de CEO. Het bedrijf wil graag duurzamer staal produceren. Dat kost miljarden en voor de financiering kijkt de staalfabrikant naar de overheid. "Als we er niet met elkaar uitkomen, moeten we een ander plan verzinnen."
Van den Berg geeft daarnaast wel aan dat de overheid en Tata Steel "constructief" overleg voeren en positief gestemd is over de onderhandelingen. Hij wil niet zeggen hoeveel geld het bedrijf graag van de overheid tegemoet ziet.
2025 cruciaal jaar
2025 wordt een daarom een cruciaal jaar voor Tata Steel. "We noemen 2030 de groene stip aan de horizon, maar dat is helemaal niks voor dit soort transities. We moeten aan de bak." Hij benadrukt dat hier al volop aan wordt gewerkt. "Honderden ingenieurs ontwikkelen installaties, vergunningsaanvragen worden gedaan, evenals andere complexe zaken. Maar de schop moet de grond in."
Luister deze uitzending van WNL Op Zondag hier terug als podcast:
Tata Steel, het hoogovencomplex bij IJmuiden, heeft al langer grootste plannen om het productieproces van staal te verduurzamen. Momenteel worden grote hoeveelheden steenkool verstookt. Om groen staal te maken wordt gebruikgemaakt van duurzame elektriciteit en waterstof.
De CEO benadrukt dat het bedrijf veel economische waarde heeft voor de Nederlandse economie. "Na de transitie wordt dat nog meer. We blijven CO2 uitstoten, dus zullen ook veel CO2-belasting blijven betalen. Het is gunstig dat het bedrijf blijft bestaan."