Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Michael ontdekte dat grootmoeder collaboreerde met SS-soldaat: 'Je schrikt je rot'

Hans Stehouwer

Sinds dit jaar zijn de dossiers van 400.000 Nederlanders openbaar gemaakt die na de Tweede Wereldoorlog verdacht werden van collaboratie. Het archief brengt veel vragen en verhalen met zich mee. In het tweede seizoen van de podcast FOUT deelt onder anderen Michael Schuling zijn bijzondere verhaal.

Schuling is voorzitter van de Stichting Werkgroep Herkenning, een stichting die maatschappelijke en psychische hulp biedt aan nakomelingen en familieleden van 'foute' Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Het verhaal was dat mijn grootmoeder verkracht was door een Duitse SS-soldaat. Dat heeft ze tot haar dood volgehouden."

'Kind van verkrachter'

"Dat is natuurlijk ook wat aan mijn vader is verteld", gaat Schuling verder bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Mijn vader is dus een kind van een verkrachter, was dan het idee. Na onderzoek blijkt dat dat toch anders zat. Dat heeft te maken met mijn onderzoek in de archieven."

Door het oprakelen van een doos met foto's kwam Schuling tot een schokkende ontdekking. "Ik kreeg op een gegeven moment foto's van mijn grootmoeder te zien. Daar kwam deze foto naar boven. Je ziet daar een Duitse SS-soldaat innig gearmd met mijn grootmoeder. Dat zorgde er in ieder geval voor dat wij dachten: dat verhaal van die verkrachting zal wel niet zo zijn. Op de achterkant staat ook: in lieblicher Erinnerung (in liefdevolle herinnering, red.)."

Vanuit de familie heerste er al scepsis over het verhaal van de oma van Schuling. "Mijn moeder geloofde het sowieso nooit en stelde daar altijd vragen over aan mijn grootmoeder, maar die gaf daar gewoon geen antwoord op. Daar zijn ook wel wat ruzies over ontstaan."

Lebensborn-kliniek

Schuling is ook in het bezit van een foto van zijn vader die werd geboren in een Lebensborn-kliniek. Echtgenotes en vriendinnen van SS'ers konden daar in alle rust bevallen. De klinieken waren opgericht om een zuiver Arisch ras te creëren. "Mijn grootvader heeft ervoor gezorgd dat ze daar kon bevallen."

Op het moment dat een twaalfjarige Schuling een Duitse plaatsnaam ontdekte in het paspoort van zijn leeftijd, dacht hij voor het eerst: 'hé, wat is dat?' "Maar dan ga je nog niet helemaal op onderzoek uit. Jaren later zei mijn moeder dat ze het toch nog graag wilde weten, dat was vlak voor haar overlijden. Toen ben ik gaan Googlen op Steinhöring en zag ik opeens die Lebensborn-kliniek. Je schrikt je rot."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau